Een verjaardagsfeest bij de beesten af

Heather Tucker, maandag 8 april 2013 , 174 keer bekeken

2 van 3 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

“Leeuwen en tijgers en beren! Oh jee!” – Dorothy, The Wizard of Oz

Als het om dieren gaat, moet ik twee dingen bekennen. Ten eerste is het nijlpaard mijn favoriete dier. Ten tweede ben ik behoorlijk verslaafd aan dierentuinen. Toen ik hoorde dat Artis in Amsterdam zijn 175e verjaardag viert, moest ik er dus wel naar toe gaan.

Hoewel ik eigenlijk van plan was een taart mee te nemen naar Artis, vroeg ik me af of ik wel een taart kon maken die groot genoeg was voor meer dan 900 dierensoorten. Ik ben dus maar met lege handen gekomen en gelukkig vonden de dieren dat niet erg.

Vanaf de Dam ben je met de tram in 10 minuten bij Artis. Het is een echte stadsdierentuin en je moet je verwachtingen dus ook daarop afstemmen. Hier vind je geen uitgestrekte safaristeppe vol huppelende zebra’s en springende gazelles. Maar dat betekent niet dat Artis slaapverwekkend is. Er zijn olifanten, giraffen, leeuwen en een heleboel apen. Ze hebben zelfs een vlindertuin, een planetarium en de meest speelse zeeleeuwen die ik ooit heb gezien. Oh ja, en een insectenhuis dat je zeker de kriebels zal geven.

Het mooiste aan Artis vind ik echter de 19e eeuwse architectuur die met de chimpansees om je aandacht strijdt. Veel van de gebouwen zijn rijksmonumenten en een deel ervan bestond zelfs al voordat de dierentuin werd opgericht. Het aquarium mag je echt niet missen. De koninklijke uitstraling van het interieur in combinatie met een ouderwetse aquariumhal voert je terug in de tijd. En de vissen zijn ook niet slecht.

Als je de 175e verjaardag wilt vieren met de dieren in Artis (of ze gewoon wilt zien), geef ik je hierbij mijn vijf leukste tips:

  1. De toegang tot Artis is gratis voor mensen met een Amsterdam City Card. Daarmee kun je heel wat geld besparen!
  2. De dierenverzorgers geven de hele dag door praatjes (kijk op het programma). Er wordt Nederlands gesproken maar vragen mogen ook in het Engels worden gesteld.
  3. Als je bij de giraffen staat, vergeet dan niet om je even om te draaien en de Europese gieren te bekijken (met je rug naar de ingang van het park). Als je geluk hebt, krijg je wat te zien van hun indrukwekkende vlucht.
  4. De Steenbokkenrots is echt een bezoekje waard.
  5. Misschien kom je tijdens je bezoek aan de dierentuin een vreemd uitziend knuffelbeest met een grote neus tegen. Dit is Artis the Partis, de mascotte van de dierentuin. Je kunt in de souvenirwinkel je eigen Artis de Partis kopen. Neem hem mee op avontuur en maak een foto. Als je de foto met de dierentuin deelt, wordt hij misschien zelfs op de website gezet.
Ontdek meer in de omgeving
Een verjaardagsfeest bij de beesten af