Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 1

Ulrike Grafberger, donderdag 11 april 2013 , 573 keer bekeken

58 van 88 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Den Haag is niet de hoofdstad van Nederland maar wel de zetel van de regering en de Koninklijke Familie. Daarom wordt Den Haag ook wel de “hofstad” genoemd, terwijl Amsterdam wordt aangeduid met “hoofdstad”.

Je komt natuurlijk niet meer zomaar de Koning of Koningin tegen wanneer je in Den Haag gaat winkelen. Maar als je (zoals ik) in Den Haag woont, is er wel af en toe een “Koninklijk contactmoment”. Koningin Beatrix opende bijvoorbeeld de school van mijn zoon en woont regelmatig concerten of culturele evenementen bij. Natuurlijk kun je ook een glimp opvangen van de Gouden Koets wanneer de Koninklijke Familie erin voorbij rijdt en er duizenden mensen langs de weg staan. Dit gebeurt eens per jaar op de derde dinsdag in september bij de officiële start van het nieuwe parlementsjaar, op Prinsjesdag.

De Gouden Koets rijdt naar het Binnenhof waar de leden van de Eerste en Tweede Kamer, regeringsfunctionarissen, ambassadeurs en andere gasten in de Ridderzaal de Koning of Koningin begroeten en dan naar de Troonrede luisteren. Op deze dag hebben de kinderen in Den Haag vrij en worden er feestelijke concerten, banketten en ceremonies gehouden. Het is leuk om ’s avonds op het nieuws te zien welke gekke hoeden de vrouwelijke ministers en parlementariërs dit jaar droegen.

Waar geschiedenis wordt geschreven

Onze Koninklijke wandeling door Den Haag begint op het Binnenhof voor de Ridderzaal. Het is een middeleeuws gebouwencomplex waar de Graven van Nederland woonden en regeerden. Het Binnenhof werd gesticht door Graaf Floris IV, die hier een jachthuis bouwde. Waar nu hoge gebouwen staan, liepen vroeger herten en fazanten. De Graven hebben ruim baan gemaakt voor politici en tegenwoordig werkt de Nederlandse Premier in wat het Torentje wordt genoemd, de torenkamer op het Binnenhof. De Statenkamers, die alleen toegankelijk zijn tijdens een rondleiding, liggen in de statige gebouwen van het Binnenhof. Het Binnenhof zelf en het Parlement daarnaast zijn algemeen toegankelijk.

We lopen van het Binnenhof door de poort in westelijke richting (Buitenhof) en oostelijk rond de idyllische Hofvijver. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de gebouwen van het Binnenhof (en het Torentje van de Premier, dat goed zichtbaar is). Het pad is bezaaid met zeeschelpen.

Iedereen die zich wil verdiepen in de Graven van Nederland en het Huis van Oranje kan het Historisch Museum bezoeken, dat ten oosten van de Hofvijver ligt. De grote schilderijen geven een goed beeld van de Koninklijke geschiedenis van de stad. De Boheemse Koning Frederik V, bijvoorbeeld, die vanwege zijn korte regeringsperiode ook wel de Winterkoning wordt genoemd, verbleef een tijd in Den Haag met zijn echtgenote Elisabeth Stuart. Ook ontdekken we hier dat de Duitse Gravin Amalia van Soms-Braunfels snel opklom van hofdame tot Prinses van Oranje en het hofleven in Den Haag nieuw leven inblies in de 17e eeuw.

De wandeling door Koninklijk Den Haag gaat door ... in deel 2

Adressen:

U kunt rondleidingen door het Binnenhof, Parlement en de Ridderzaal reserveren in het ProDemos Visitor Centre, Hofweg 1 (tegenover het Binnenhof, naast Café Dudok)
Het Historisch Museum Den Haag, op de Korte Vijverberg (aan de Hofvijver voor het Binnenhof); vraag bij de kassa naar de brochure.

Ontdek meer in de omgeving
Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 1