Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 2

Ulrike Grafberger, donderdag 11 april 2013 , 599 keer bekeken

40 van 48 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

In mijn ogen is het Lange Voorhout, een L-vormig plein waarop lindebomen staan, het juweel onder de Nederlandse pleinen. Het wordt omrand door prachtige, statige panden. Zoals het legendarische vijfsterrenhotel Hotel Des Indes, het favoriete verblijfsoord voor staatshoofden en andere beroemdheden. Als je wilt genieten van een high tea of een luxe drankje, moet je echt even Hotel Des Indes binnenlopen. Je voelt je net een koning in het sfeervolle hotel met zijn dikke Perzische tapijten en sprankelende kroonluchters.

Naast Hotel Des Indes, aan de voorkant van het plein, staat het Escher Paleis waarin tegenwoordig het museum Escher in het Paleis is gevestigd. Het Escher Paleis werd tot 1991 door de Koninklijke Familie gebruikt; Koningin Beatrix en Prins Claus werkten hier totdat hun werkpaleis aan het Noordeinde was voltooid. Koningin Emma gebruikte het als winterresidentie. Koningin Wilhelmina en Juliana brachten hier ook hun werkdagen door.

Zelfs een Koningin geniet af en toe van een drankje

Koningin Wilhelmina ging af en toe ’s avonds met haar entourage een drankje drinken in Bodega de Posthoorn, schuin tegenover het Paleis op het Lange Voorhout. Het gezellige café bestaat nog steeds en dient als ontmoetingsplaats voor politici, professoren, studenten, kunstenaars en andere excentrieke mensen in een informele omgeving. Het is op zijn leukst in de zomer, wanneer je onder het dikke gebladerte van de lindebomen kunt zitten. Musici spelen jazzmuziek en de antiekmarkt op het Lange Voorhout wordt druk bezocht. Perfect voor een pauze tijdens onze Koninklijke wandeling.

Daarna lopen we naar het eind van het Lange Voorhout, waar rechts de onopvallende Kloosterkerk ligt. Hier woont de Koninklijke Familie regelmatig diensten en concerten van Bach bij. Aan de overkant van de straat ligt Paleis Kneuterdijk, waar Koning Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna woonden.

Winkelen als vorsten

We lopen door een klein straatje, de Heulstraat, om uit te komen op het Noordeinde (voetgangersgebied). Hier staat ook Paleis Noordeinde, het werkpaleis waar de vlag wappert als de koning of koningin aan het werk is. Het lijkt op het eerste gezicht klein maar schijn bedriegt: achter het paleis liggen de voor het publiek toegankelijke paleistuinen en zie je de werkelijke grootte van het gebouw. Ook de Koninklijke Stallen en de voertuigen van de Koninklijke Familie staan hier. Zoals ik al zei, is dit het werkpaleis. De Koninklijke Familie woont buiten het centrum op Huis ten Bosch.

De hele wijk die het Hofkwartier wordt genoemd, heeft een Koninklijke uitstraling. Hier vind je veel kunst- en antiekhandelaren, designermerken en haute couture in de mooie kleine winkeltjes. Neem de tijd om door de wijk te wandelen. Koop als je honger hebt een broodje of cakeje bij de oudste bakker van Den Haag, ‘t Bakkertje. Net als veel andere winkels hier is ‘t Bakkertje hofleverancier. En een Koninklijk broodje is natuurlijk veel lekkerder dan een gewoon broodje!

Adressen:

Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74
Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-65
Bodega de Posthoorn, Lange Voorhout 39a
Paleis Noordeinde, Noordeinde 68
‘t Bakkertje, Oude Molstraat 38

Ontdek meer in de omgeving
Een wandeling door Koninklijk Den Haag, deel 2