Eindhoven, de hoofdstad van Dutch design

Jeroen Apers, woensdag 16 oktober 2013 , 369 keer bekeken

20 van 26 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het was de innovatiedrang van de familie Philips die het rustige dorp Eindhoven op de kaart zette. Philips was een van de eerste massaproductiebedrijven van gloeilampen. Veel later had het bedrijf enorm veel succes met cassettebandjes en compact discs. Omdat Eindhoven bekend werd door innovatief design was het logisch dat de stad de eerste Design Academy in Nederland oprichtte. Dit opleidingsinstituut kwam voort uit een oude ontwerpschool en produceerde vele wereldberoemde ontwerpers.

Eén daarvan is Maarten Baas, die onlang bekendheid verwierf met zijn afstudeerproject “Smoke”, waarvoor hij letterlijk ontwerpklassiekers verbrandde en vervolgens conserveerde in een transparante epoxylaag. Zijn controversiële meubels zijn momenteel geliefd over de hele wereld, o.a. bij Brad Pitt. Een van zijn meest recente projecten is Real Time, een serie klokken waarin door een videoprojectie de illusie wordt gewekt dat mensen in de klok de wijzers elke minuut verplaatsen.

Er was nog een student die in 1990 wereldberoemd werd met zijn afstudeerproject aan de Design Academy. Piet Hein Eek ontwierp een revolutionaire kast van sloophout. Het idee om oude materialen te hergebruiken was innovatief in die tijd en is sindsdien vele malen gekopieerd. Als je in Eindhoven bent, moet je zeker langsgaan bij zijn werkplaats in Eindhoven. Hier kan je ook zijn meubilair kopen.

Dutch Design Week is een van de jaarlijkse hoogtepunten in creatief Eindhoven. Elk jaar in oktober trekt dit festival, dat grotendeels gratis is, meer dan 200.000 bezoekers. De hele week tonen ontwerpers en kunstenaars hun meest recente werk op meer dan 300 locaties door de hele stad. In de Witte Dame, een voormalige Philips gloeilampenfabriek in het centrum, wordt bijvoorbeeld de Graduation Show gehouden. Hier tonen de jongste talenten van de Academy – de sterren van de toekomst – hun collectie.

Nog een hotspot die een bezoek waard is tijdens de Dutch Design Week is het voormalige fabrieksterrein De Strijp. Deze oude Philips-gebouwen worden nu gebruikt door moderne designbedrijven. Tijdens de Dutch Design Week wordt hier een levendig festival gehouden met eettenten, bars en tentoonstellingen. Middenin vind je restaurant Radio Royaal, waar je ook geweldig kunt eten en drinken buiten de festivaldagen. Zoals ze het zelf zeggen: “Eten op driehonderd vierkante meter onopgepoetst industrieel design.”

Ontdek meer in de omgeving
Eindhoven, de hoofdstad van Dutch design