Feest smakelijk

Denise Kortlever, woensdag 24 april 2013 , 139 keer bekeken

6 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

In de lente en zomer kan het voor foodies lastig zijn om te beslissen welk festival ze zullen bezoeken, want het aanbod culinaire evenementen is ontzettend groot. Het oudste en grootste Nederlandse culinaire festival is Preuvenemint in Maastricht (22-25 augustus) en in Amsterdam is het internationale festival Taste (6-9 juni) – waar restaurants hun signature dishes presenteren – een bewezen succes. Relatieve nieuwkomer is Rollende Keukens (9-12 mei), waar de grote verscheidenheid aan bijzondere mobiele stands en foodtrucks een jong en hip publiek trekt. En dit zijn nog maar drie voorbeelden.

Op deze culinaire festivals staan kleine, enthousiaste producenten volop in de belangstelling. Een bezoekje aan deze evenementen is een goede manier om nieuwe smaken en gerechten te proberen en de makers en de verhalen achter hun producten te leren kennen. Natuurlijk is het ook gewoon een uitstekend excuus om eropuit te gaan, iets te drinken en jezelf te vermaken. Eten is een sociaal gebeuren, iets wat we graag met elkaar delen, en festivals zijn daarvoor een perfecte plek. De toenemende populariteit van culinaire festivals wordt wellicht veroorzaakt door de hernieuwde algemene interesse in eten en koken, maar ook omdat steeds meer mensen behoefte hebben aan eerlijk, op kleine schaal geproduceerd eten.

Een geweldig concept dat deze trend goed heeft begrepen en gebruikt is de Food Line-up. De mensen hierachter programmeren ‘echt eten’ op evenementen en festivals: eten dat is gemaakt met zorg en aandacht in plaats van het junkfood dat voorheen werd geserveerd tijdens de meeste evenementen. Oprichter Lotte Wouters is ervan overtuigd dat onze huidige manier van consumeren en produceren onrealistisch is, dat we de kennis zijn kwijtgeraakt om eten de aandacht te geven die het verdient. De Food Line-up probeert nu de mindset van mensen te veranderen door heerlijk en duurzaam eten te serveren tijdens evenementen, ze subtiel wat achtergrondinformatie te geven en een goede positieve sfeer te creëren. Ze werken met een grote groep cateraars: van foodtrucks met ‘smokin hot’ barbecuegerechten tot authentieke Indonesische saté, en van made-to-order loempia’s tot biologische smoothies. Het concept is vanaf het begin een groot succes. Mensen blijken goed eten gewoon ontzettend te waarderen, en bovendien draagt het daadwerkelijk positief bij aan de sfeer van een muziekfestival of evenement.

Ontdek meer in de omgeving
Feest smakelijk