Feesten voor de vrijheid

Marloes Tervoort, woensdag 24 april 2013 , 139 keer bekeken

3 van 4 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op Bevrijdingsdag viert Nederland dat er op 5 mei 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook al vragen sommigen zich af of en hoe lang we deze dag moeten blijven herdenken, ben ik van mening dat je nooit vaak genoeg kunt stilstaan bij de vrijheid waarin we leven, zodat we die niet zomaar voor lief nemen.

Boven op deze mooie gedachte levert Bevrijdingsdag ook nog eens leuke feestjes op. De gratis Bevrijdingsfestivals die door heel het land plaatsvinden, hebben steevast een goede programmering. Ze vallen vaak ook nog op een van de eerste mooie lentedagen, kort na die ook al zo gezellige Koninginnedag. Ik heb er goede herinneringen aan. Meestal bezoek ik het festival in Haarlem. Ik zag er Nederlandse grootheden als Junkie XL, Anouk en Kane. En in 1993 een net doorbrekende Radiohead.

De laatste jaren ben ik ook fan van het Bevrijdingsconcert ’s avonds op de Amsterdamse Amstel, ter hoogte van theater Carré. Waar het op de Bevrijdingsfestivals om popmuziek draait en de sfeer ontspannen is, is het Bevrijdingsconcert wat officiëler van karakter. Dat komt misschien ook doordat koning Willem Alexander in het publiek zit. In een prachtige setting langs en op het water van de Amstel worden klassieke stukken ten gehore gebracht. Tijdens de indrukwekkende finale wordt de koning traditiegetrouw uitgezwaaid op het nummer We’ll meet again.

En dat geldt dan ook voor mij. Want volgend jaar ben ik er zeker weer bij. Omdat het belangrijk is. En te leuk natuurlijk. We’ll meet again!

Ontdek meer in de omgeving
Feesten voor de vrijheid