Fix it!

Denise Mosbach, maandag 6 mei 2013 , 227 keer bekeken

8 van 14 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ze zijn cool, clean en superhip en de versnellingen zijn vastgezet. Daarom worden ze “fixies” genoemd. Wat maar weinig mensen weten, is dat de fixie eigenlijk behoorlijk “old school” is. “De eerste fiets is 100 jaar geleden uitgevonden en ook die had geen achteruittraprem, versnellingen of andere technische nieuwigheden,” zegt Sammy Dirksz. Hij is de eigenaar van Pristine, de eerste Nederlandse fixie-winkel. Als je echt niet weet waar ik het over heb: fixie is de afkorting van “fixed gear”. De fiets heeft een vaste verzet, wat betekent dat je trappers in directe verbinding staan met je achterwiel. Het is een soort moderne versie van de fietsen die bij baanwielrennen worden gebruikt.

De trend is overgewaaid uit de V.S. en daar hebben ze de mooiste exemplaren. De berijders zelf variëren enorm, van advocaten en aandelenhandelaren tot kunstenaars en studenten. Iedereen wil er één. Europa volgde al snel met Londen, Stockholm en Berlijn aan kop. Ook Nederland lijkt nu besmet met het fixie-virus, vooral in Amsterdam waar je steeds meer hippe mensen op een fixie ziet rijden.

Je moet er wel even aan wennen want officieel heeft een fixie geen remmen. Ja, je hoort het goed: geen remmen. “Je gaat langzamer rijden door tegendruk uit te oefenen op de pedalen,” zegt Sammy. “Door de slippen kun je het achterwiel compleet blokkeren en de fiets snel tot stilstand brengen, al moet je daar wel behoorlijk op oefenen.” Als onervaren fietstoerist is het misschien handig te weten dat deze moderne versie van de oer-Nederlandse fiets waarschijnlijk niet de beste manier is om het land te verkennen. Hoe cool hij ook is. Daarvoor kun je nog steeds beter de ouderwetse stadsfiets nemen.

Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt een echte toeristenfiets (met de bijbehorende kleur en stickers) huren zodat iedereen meteen weet dat je geen Nederlander bent. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar toch... Het alternatief is een anoniem model te huren, waarmee je als rasechte Amsterdammer langs de grachten kunt toeren. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar WorkCycles, waar ze ook fijne tandem- en bakfietsen verhuren. Als je het “Venetië van het noorden” wilt verkennen op zijn Italiaans, kun je ook een scooter nemen. Bij Scooterverhuur 020 worden mooie Vespa’s verhuurd. Maar dat is toch een beetje vals spelen, vind je niet?

Ontdek meer in de omgeving
Fix it!