Frans Hals Museum in Haarlem

Ulrike Grafberger, dinsdag 5 maart 2013 , 410 keer bekeken

54 van 66 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Niet iedereen gaat graag een middag naar het museum. Maar in het Frans Hals Museum in Haarlem ontdekt u misschien dat het helemaal niet zo vervelend is als u dacht. Waarom? Er zijn een paar goede redenen...

Ten eerste is Haarlem één van de mooiste steden in Nederland. Met zijn karakteristieke grachtenpanden, witte ophaalbruggen en een levendig marktplein is het absoluut een bezoek waard. Ook de straat waaraan het Frans Hals Museum is gevestigd, is echt een publiekstrekker. Smalle huizen met bakstenen trapgevels en idyllische hofjes laten zien hoe men honderden jaren geleden leefde in Haarlem. Ik zou er zo zelf gaan wonen! En de straatnaam is ook geweldig: wie kan er vandaag de dag nu nog zeggen dat hij in het Groot Heiligland woont? Hier voelt u meteen dat u op een speciale plek bent.

Oude mannen in het heilige land

Terug naar het Frans Hals Museum. Niet alleen ligt het aan het Groot Heiligland; het is ook nog eens gevestigd in een historisch gebouw uit de 17e eeuw, het Oudemannenhuis. In de 17e en 18e eeuw was dit inderdaad een armenhuis voor oude mannen. Het was niet vervelend om hier te wonen. Het groene hofje was de ideale ontmoetingsplaats om een pijp te roken, een biertje te drinken (je mocht volgens de huisregels niet meer dan twee biertjes per dag) en een kletspraatje te houden. Vrouwen woonden in een ander gebouw.

Eerst dacht men dat Frans Hals in zijn latere jaren ook in het Oudemannenhuis moet hebben gewoond, omdat zijn monumentale portretten van de regenten van het armenhuis voor mannen tot zijn meest beroemde werken behoren, maar dat is niet het geval. In die tijd schilderden kunstenaars nu eenmaal de rijke burgers van de stad. En Haarlem had een hoop rijkelui.

De beroemde schilder

Het zijn niet alleen regenten (de rijke burgers die verantwoordelijk waren voor het armenhuis en andere instellingen) die op de monumentale schilderijen in het Frans Hals Museum zijn afgebeeld, maar ook andere beroemdheden uit de Gouden Eeuw, die Haarlem in het bijzonder grote rijkdommen en welvaart bezorgden. De groepsportretten van de Haarlemse schuttersgilden worden gerekend tot zijn meesterwerken. Op vijf schilderijen vereeuwigde Frans Hals 68 beroepsofficieren en vrijwillige soldaten. Elk van de mannen, gekleed in het zwart met witte kragen, betaalde enkele guldens om op een schilderij te worden vastgelegd. Op een van de schilderijen staat ook Frans Hals zelf.

Frans Hals kon die guldens goed gebruiken want hij had wel veertien kinderen van twee opeenvolgende vrouwen, waardoor hij altijd geld tekort kwam. Zijn positie als een van de meesters van Holland, gelijk aan Rembrandt en Vermeer, werd niet erkend tot na zijn dood. Alhoewel hij bekend was tijdens zijn leven, was hij altijd platzak. Kon hij zich de delicatessen die in de 17e eeuw aan de gegoede burgerij werden geserveerd, veroorloven? De schilderijen in het Frans Hals Museum geven een duidelijk beeld van de leefomstandigheden in de Gouden Eeuw: tinnen karaffen, olijven, oude Goudse kaas, gerookte haring en oesters. De rijken hadden het niet slecht in die tijd.

Wilde penseelvoering en een krachtig voorbeeld

Frans Hals wordt op basis van zijn krachtige, sterke penseelvoering geroemd als de eerste „moderne kunstenaar“. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten, die hun penseelstreken zorgvuldig beheersten, schilderde Frans Hals (1582-1666) in een vrije, levendige stijl. Het lijkt alsof de geportretteerde mensen bewegen.
Zijn uitzonderlijke schilderstijl verspreidde zich en honderden jaren later bezochten Claude Monet en Eduard Manet Haarlem om de schilderijen van Frans Hals te bestuderen. Als deze beroemde Franse schilders Haarlem al bezochten, heeft u eigenlijk geen excuus meer om niet even het Frans Hals Museum binnen te lopen als u in Haarlem bent...

Bezoekadres:
Frans Hals Museum, 62 Groot Heiligland, Haarlem

Ontdek meer in de omgeving
Frans Hals Museum in Haarlem