From Russia with love

Denise Mosbach, dinsdag 23 april 2013 , 219 keer bekeken

5 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ik moet natuurlijk beginnen bij de Hermitage in Amsterdam. Als iets symbool staat voor de Russische invloed, dan is het wel deze kleinere versie van een van de beroemdste musea ter wereld. De oorspronkelijke Hermitage is het voormalige Winterpaleis van Tsaar Peter de Grote. Hij was de eerste Tsaar die buiten de grenzen van zijn land reisde. Daarbij kocht hij kunst, heel veel kunst. Zijn “hobby” liep ietwat uit de hand en zijn echtgenote deed graag mee. Het resultaat is een kunstverzameling die zo groot is, dat er maar een klein deel in St. Petersburg kan worden getoond. Daarom werden delen van de collectie in kleinere versies van de Hermitage gehuisvest, zoals hier in Amsterdam.

Ik ga graag naar de Hermitage en dat is niet alleen vanwege de kunst. Het is een prachtig gebouw waarin geschiedenis en modern ontwerp op aantrekkelijke wijze zijn verweven. Het is er ook nooit te druk; je hebt altijd genoeg ruimte om de kunstwerken te bewonderen. Er is een fijn restaurant op de eerste verdieping en ’s zomers zit je er heerlijk in de tuin met een latte macchiato. Momenteel is er een tentoonstelling over Peter de Grote.

Rusland heeft zelf natuurlijk ook beroemde kunstenaars voortgebracht. Wassily Kandinsky wordt bijvoorbeeld gezien als een pionier van de moderne kunst en de vader van de abstracte schilderkunst. Kandinsky was een meester in het gebruik van vorm en kleur en een expressionist pur sang. Ik ben gek op zijn werk. Hij was geliefd in Nederlandse kunstkringen, want Kandinsky inspireerde tijdens zijn bezoeken aan Nederland veel vaderlandse kunstenaars. De intrigerende tentoonstelling over de Russische kunstenaar in het befaamde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam moet je naar mijn mening gezien hebben. Er wordt aandacht geschonken aan de fascinerende band die Kandinsky met Nederland had.

Natuurlijk is er ook de invloed van het Russisch Ballet en de rol van beroemde componisten als Stravinsky, Prokofiev en Shostakovich. Voor een prachtige vertolking van deze drie  moet je in het Concertgebouw in Amsterdam zijn. Deze zaal is wereldberoemd om zijn akoestiek met zijn fantastische geluid op iedere stoel. Als je een Russische avond wilt beleven, is de presentatie van de hoofddirigent van het Concertgebouworkest Mariss Jansons een goede keuze. Ook “Stravinsky en zijn invloeden”, een aantal stukken van Nederlandse componisten die zijn beïnvloed door de Rus, is een aanrader. Of bezoek het Concertgebouw voor andere (Russische) concerten, want er is altijd iets moois te horen.

Hermitage Amsterdam, Amstel 51
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam
Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
From Russia with love