Gassan Diamonds: Het gaat om meer dan diamanten

Elleke van Duin, dinsdag 10 maart 2015 , 361 keer bekeken

20 van 22 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De woorden “Amsterdam” en “diamanten” worden al sinds het einde van de 16e eeuw in één adem genoemd, toen Amsterdam hét centrum van de Europese diamanten- en handelsindustrie werd. Een positie die Amsterdam van de 17e eeuw tot en met het eind van de 19e eeuw wist te behouden.

Eind 19e eeuw: aan de Nieuwe Uilenburgerstraat verwerkt diamantslijperij Boas 8.000 tot 10.000 karaat aan ruwe diamanten per week. Binnen, tussen de door stoom aangedreven slijpmachines, maakt Samuel Gassan zich zijn vak meester.

In oktober 1945 zette Samuel Gassan het bedrijf Gassan Diamonds op. Het bedrijf hield zich bezig met diamanten slijpen, het importeren en exporteren van ruwe en geslepen diamanten, gekleurde stenen en diamanten sieraden, op zowel groot- als detailhandelsniveau. Het bedrijf was destijds gevestigd in de Diamantbeurs aan het Weesperplein, en is sindsdien gegroeid met winkels en boetieks over de hele wereld. En in 1989 keerde Gassan Diamonds weer terug naar de plek waar het allemaal begon, met de koop van het oorspronkelijke Boas-gebouw.

De hoofdstad van de diamantenwereld mag Amsterdam dan wel niet meer zijn, maar de stad blijft een van de grootste centra van het diamantslijpen. En Gassan biedt u de mogelijkheid om te leren over de Amsterdamse diamantengeschiedenis en de prachtig geslepen stenen te bewonderen tijdens haar gratis rondleidingen in het Boas-gebouw.

In plaats van een verkooppraatje krijgt u van het personeel te horen waarom groter niet altijd beter is (zuiverheid versus gewicht), en leert u interessante weetjes, zoals het feit dat men vroeger de zaden van de johannesbroodboom gebruikte om diamanten te wegen, of hoe de vorm van een diamant afhangt van de manier waarop hij geslepen wordt en de kwaliteit en het aantal van zijn facetten. U leert hoe een diamant tijdens het bewerken van ruwe steen tot geslepen eindproduct gemiddeld in gewicht halveert. En u krijgt de kans om de diamantslijpers zelf aan het werk te zien, de gepatenteerde Gassan 121® te bewonderen en te leren wat hem zo bijzonder maakt.

Daarna, en alleen als u dat wilt, kunt u zelf een diamant uitzoeken, exclusieve sieraden uitproberen, en het assortiment in de winkel en de Rolex Boutique bekijken. Diamanten worden gezet terwijl u wacht, dus kunt u op weg naar huis al direct van uw nieuwe sieraad genieten.

Dus… mogen wij u binnenkort ook verwelkomen als één van de meer dan 400.000 toeristen die de historische diamantslijperij Gassan jaarlijks bezoeken?