HEMA: betaalbaar Dutch design

Jeroen Apers, vrijdag 26 juli 2013 , 517 keer bekeken

13 van 15 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Net als eigenlijk alle Nederlanders kom ik graag en frequent bij HEMA. Omdat je er vrijwel alles vindt: van paperclip tot gordijnen en van (kinder)ondergoed tot broodje worst (aanrader!). Negentig jaar geleden werd de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam opgezet als koopjeswinkel met vaste prijzen. En nog steeds blinken ze uit door een ongekende value for money. Maar wat ze echt onderscheidt van andere prijsvechters is hun heldere filosofie, die stelt dat goedkoop niet meteen grauw of lelijk hoeft te zijn. De producten zijn no-nonsense; je moet direct kunnen zien wat ze doen. Overtollige details worden weggelaten.

Elk product wordt zo langs de strenge 'HEMA-stijlbijbel' gelegd. Een formule die succes garandeert.
Sinds de jaren tachtig organiseert HEMA jaarlijks een ontwerpwedstrijd voor jonge designers, met een frisse kijk op de maatschappij en vormgeving. Dat heeft al een reeks betaalbare designklassiekers opgeleverd. Bijvoorbeeld de fluitketel Le Lapin, maar ook de kartonnen taartplateau Tast Toe!. Afgelopen jaar heeft student-ontwerper Hiske Elferink de competitie gewonnen met haar decolleté-portemonnee. De naam spreekt voor zich. Handig als je wilt uitgaan maar niet met een handtasje wilt rondlopen.

HEMA is zo nauw verbonden met onze cultuur dat het bedrijf in 2007 de inspiratie vormde voor het designplatform Mediamatic bij een tentoonstelling over de multiculturele samenleving, ‘El Hema’. Het oer-Hollandse HEMA werd daarbij gekoppeld aan de Arabische cultuur. Er werden tijdelijke winkels geopend waar je opzienbarende producten kon kopen, zoals de Tomphoemoes (een Hollandse tompoes gevuld met humus), Roller Burka-Blinds (zonwering met een kijkgaatje), en Satellite Dish Stickers, om de satellietschotels wat op te fleuren. Hoe vrolijk is dat! HEMA heeft het concept spontaan omarmd, zodat je er nu ook hoofddoeken kunt kopen en speciale producten voor het Suikerfeest. Mooi om te zien hoe deze populaire winkelketen volledig met zijn tijd meegaat!

HEMA heeft meer dan 600 vestigingen, voornamelijk in Nederland, maar inmiddels ook in België,Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

Ontdek meer in de omgeving
HEMA: betaalbaar Dutch design