Het betere voetenwerk

Elleke van Duin, maandag 10 maart 2014 , 386 keer bekeken

7 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Als ik in het buitenland ben en ik krijg het over een van mijn favoriete onderwerpen, schoenen, dan merk ik dat onze eigen Jan Jansen flink aan de weg heeft getimmerd. Maar hij is dan ook meteen de enige vaderlandse schoenontwerper die wereldfaam geniet. Jammer, want sinds de ArtEZ, de Kunstacademie in Arnhem een masteropleiding voor schoenontwerpers heeft, komen er ieder jaar nieuwe talenten bij.

Jan Jansen geldt als de peetvader van de Nederlandse schoenontwerpers. Hij bezocht de Academie voor Kunst en Industrie in Eindhoeven, plakte er een ambachtelijke schoenmakersopleiding in Waalwijk achteraan en maakte zich in Rome in de Italiaanse ateliers de kunst van het ontwerpen meester. In 1968 startte hij zijn eigen lijn, Jan Jansen schoenen. Zijn ontwerpen zijn immer vernieuwend, krachtig en ambachtelijk vervaardigd. Inmiddels zit hij 47 jaar in het vak, werd vele malen onderscheiden en zijn schoenen pronken regelmatig op (internationale) exposities.

Fred de la Bretonière is eveneens een levende legende. Zijn motto: ‘For every soul a sole.’ Dat lijkt hem goed gelukt; in 2011 zat hij 40 jaar in het vak. Hij voert drie merken: het klassiek-modieuze Fred de la Bretonière, de casual Shabbies-lijn en Fretons, de sneakerscollectie. Zijn designteam, geleid door Lilian Sanderson, ontwerpt voor de drie merken dames- en herenschoenen, dames- en herentassen, ceintuurs en sinds kort ook kleding.

Fredie Stevens maakt met haar ontwerpen al jarenlang internationaal furore. Alle schoenen tijdens de shows van het beroemde ontwerpersduo Viktor & Rolf zijn van haar hand; haar ontwerpen worden verkocht in Londen en Parijs. Ook Marijke Bruggink is een grote bekende in schoenenland. In 1985 startte zij samen met Marlie Witteveen de winkel Lola Pagola, waar ze hun eigen ontworpen schoenen verkopen. Inmiddels werkt Bruggink alweer jaren als hoofdontwerper bij Clarks Originals in Londen, maar de nieuwe generatie schoenenontwerpers kan voor inspiratie kijken in het uitgebreide digitale archief van Lola Pagola.

Rosanne Bergsma studeerde in 2009 af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens haar opleiding specialiseerde ze zich in het ambachtelijke schoenmaken. Na haar afstuderen richtte ze haar eigen schoenenlabel op. Twee andere nieuwkomers zijn Marloes ten Böhmer, die provocerende coutureschoenen maakt, en Roderick Pieters, die een uitdaging ziet in de vereenvoudiging van ambachtelijke schoenconstructies. In 2012 studeerde de eerste lichting schoenontwerpers af aan de master Fashion Design in Arnhem, waaronder Deniz Terli en Amber Verstegen. Terli mocht voor schoenenwinkel Sacha al enkele ontwerpen uitvoeren.

Wie dan tóch nog liever een ouderwets klompje heeft, wordt evenmin teleurgesteld. Die kan bijvoorbeeld terecht bij het Klompenschuurtje in het Brabantse Aarle-Rixtel, waar Nicole van Aarle de vijfde generatie is die deze wooden shoes op maat maakt. Maatschoenen, maar dan anders!

Fred de la Bretonière, diverse winkels in heel Nederland, bijvoorbeeld:
Utrechtsestraat 77, Amsterdam
Korte Poten - Plein 13, Den Haag
Steenweg 27, Utrecht

Jan Jansen, Rokin 42, Amsterdam
Klompenschuurtje, Helmondseweg 3B, Aarle-Rixtel

Ontdek meer in de omgeving
Het betere voetenwerk