Het geheim van Texels lam

Denise Kortlever, maandag 6 mei 2013 , 908 keer bekeken

95 van 119 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Texels lamsvlees wordt over de hele wereld geprezen. Naar verluidt is zelfs de Nederlandse Koningin Beatrix een liefhebber. Men zegt dat dit gerecht wordt geserveerd tijdens staatsbanketten voor buitenlandse staatshoofden. Het geheim van het Texels lamsvlees is de smaak: een lichtzoute noot die afkomstig is van de zilte lucht en grond op het eiland. Het vlees is bijzonder zacht en smeuïg.

Texel staat vol schapen. Met ruim 14.000 stuks zijn er net zoveel schapen als mensen op het eiland. Omdat dit al generaties lang zo gaat, hebben de eilandbewoners veel ervaring en productkennis. De bekende plaatselijke slager Goënga verklaart waarom Texels lamsvlees een fantastische smaak combineert met een uitmuntende structuur. Alle lammeren zijn Texelaars. Dit lokale schapenras wordt gefokt op kleine boerderijen, waar ze veel ruimte hebben om te grazen op de uitgestrekte weiden. Oorspronkelijk Texels lamsvlees is afkomstig van lammeren die tenminste 100 dagen out zijn. Dat betekent dat ze meer dan drie maanden in de weide hebben gelopen en het lokale gras hebben gegeten. Omdat alle lammeren op Texel worden grootgebracht en geslacht, hoeven ze geen stressvolle reis te maken. Dat heeft namelijk een nadelige invloed op de smaak van het vlees.

Texels lamsvlees is verkrijgbaar van april tot eind november. Het seizoen start met zuiglam, zeer jong en zacht vlees dat slechts een paar maanden per jaar verkrijgbaar is. Vanaf september koopt men graslam, dat nog steeds heel delicaat maar wat sterker van smaak is. Bij een bezoek aan Texel moet je eigenlijk dit speciale vlees proeven. Dankzij de grote verscheidenheid aan producten, van de beroemde lamsham tot worst en van lamb rack tot kroketten, is dit een dankbare taak.

Ontdek meer in de omgeving
Het geheim van Texels lam