Het Internationaal Film Festival Rotterdam

Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013 , 222 keer bekeken

3 van 3 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Dit jaar (23 januari - 3 februari 2013) werd het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) voor de 42e keer gehouden. Ik ging in 2010 voor het eerst naar het festival. Ik had op straat een poster gezien en had geen idee wat het inhield. Elk jaar verrast het me weer hoe leuk ik het vind en elk jaar probeer ik meer films te zien dan het jaar ervoor (niet moeilijk als je ooit bent begonnen met 1 film!). Dit jaar ging het niet anders.

Maar waarom zou je überhaupt naar een filmfestival gaan? Al met al heb ik geluk gehad. Dit jaar vroeg ik me maar bij een paar films af hoelang ze nog zouden duren en er was zelfs een aantal films waarbij ik aan het einde enthousiast stond te klappen. Er was zelfs een film waar ik (twee keer!) behoorlijk schrok, maar ik deed net alsof ik mijn jas dichttrok om warm te blijven. De grootste verrassing voor mij was echter een Duitse documentaire.

Toen ik ging zitten voor een film over Alzheimer, verwachtte ik dat ik 88 minuten dankbaarheid zou voelen dat niemand in mijn directe familie of ikzelf aan deze ziekte leed. Maar dat gebeurde niet. 'Vergiss mein nicht' (Vergeet me niet), een persoonlijke documentaire door David Sieveking, volgt de Alzheimer bij zijn moeder dag na dag en kijkt ook terug op haar verleden en haar vele rollen als moeder, echtgenote, ex-feministe en activiste. En in plaats van in de bioscoop te worden omringd door tranen en tissues, keek ik toe hoe een familie de nieuwe Gretel na de Alzheimer leerde kennen en accepteren, net zoals je meer rommel moet maken voordat je het goed kunt opruimen.

En dat is denk ik de reden waarom je naar een filmfestival zou moeten gaan. Daar vind je deze juweeltjes van films die je anders nooit zou zien. Daar hoor en zie je de verhalen die anders nooit zouden worden verteld. En bovendien is het gewoon een leuke ervaring. De sfeer in de stad is geweldig.

Als u erover denkt om het volgende Internationale Film Festival Rotterdam te bezoeken, is de informatie hieronder (veelgestelde vragen en tips) misschien handig voor uw planning.

Vraag: Ik spreek geen Nederlands of andere vreemde talen. Kan ik de films wel begrijpen?

Antwoord: De films die tijdens het festival worden vertoond, zijn allemaal Engels gesproken of ondertiteld. Dit geldt alleen niet voor de films met d.s. (Nederlands ondertiteld), f.s. (Frans ondertiteld) of n.d. (geen dialoog). Bij twijfel kunt u altijd navraag doen bij een van de informatiebalies of kijken naar de lijst op de website.

Vraag: Waar worden de films vertoond?

Antwoord: Dit jaar waren er 15 verschillende locaties voor de evenementen en screenings. De meeste films worden vertoond in de Doelen, Pathé Schouwburgplein, Rotterdamse Schouwberg, Cinerama, Oude Luxor en LantarenVenster. Op verschillende plekken in de stad zijn kaarten te vinden en ook online staat een overzicht.

Vraag: Hoe plan ik wat ik wil zien?

Antwoord: Het filmfestival is heel populair en bepaalde films zijn snel uitverkocht, dus een goede voorbereiding telt voor twee. Maak eerst een account aan op de website van het Internationaal Film Festival Rotterdam zodat u direct online kaartjes kan kopen waneer het programma bekend is. 
Het complete festivalprogramma wordt ongeveer een week voor het festival gepubliceerd als bijlage bij de Volkskrant. De online kaartverkoop begint kort daarna, waarbij Tiger Friends en Unlimited Pass-houders een dag voorrang krijgen. Zodra het programma wordt gepubliceerd, moet u dus beslissen wat u wanneer wilt zien.

Vraag: Hoeveel kost een kaartje?

Antwoord: In 2013 kostte een filmkaartje 8 tot 11 euro afhankelijk van de film. Er zijn veel kortingskaarten (bijv. Tiger Discount Card) en er zijn ook arrangementen (bv. UPC Cinema Day) te koop.

Extra Tips:

  • Kortere films worden vaak samen in een arrangement vertoond. Denk hieraan als u kaartjes koopt of reserveert. Dit is te zien op de website.
  • Bij bepaalde films is de regisseur en/of andere vertegenwoordigers aanwezig bij de screening om na de film vragen te beantwoorden.
  • Zorg dat u weet hoelang een film duurt en waar en wanneer de volgende film start voordat u kaartjes reserveert. Als u binnen vijf minuten van Pathé naar LantarenVenster moet, heeft u een probleem.
  • Er zijn geen vaste stoelen voor de films.
  • Doorgaans gaan de deuren zo’n 15 minuten voor de vertoning open.
  • Kaartjes die een uur voor de film nog niet zijn verkocht, worden met 50% korting verkocht bij de Last Minute Ticket Shop.
Ontdek meer in de omgeving
Het Internationaal Film Festival Rotterdam