Het wilde Oosten

Denise Kortlever, dinsdag 3 september 2013 , 179 keer bekeken

6 van 8 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ook al is Nederland een klein en dichtbevolkt landje, dankzij zorgvuldig natuurbeheer hebben we toch een relatief hoge wildpopulatie. Onze bossen en velden worden bewoond door grote aantallen hazen, zwijnen, fazanten en herten. Vooral oostelijk Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van zijn wild. De reden hiervoor is dat op de zandgronden van de Veluwe, dieren echt moeten zoeken naar hun eten. Al die beweging is goed voor de vleeskwaliteit, waardoor het mooi zacht wordt. Wild wordt vaak gezien als eerlijk en is misschien wel de ultieme vorm van duurzaam scharrelvlees.

Tijdens het officiële jachtseizoen (van half oktober tot Kerst) bieden veel restaurants in oostelijk Nederland speciale wildmenu’s. Maar je kunt het hele jaar door genieten van wild, want everzwijn is verkrijgbaar van juli tot februari en hert van mei tot september.

Hotel Gastronomique De Echoput ligt bij Apeldoorn, middenin het grootste natuurgebied op de Veluwe, en wordt dus omringd door herten en everzwijnen. Het restaurant (*) staat bekend om de goede combinatie van gerechten en wijnen en heeft een lange traditie op het gebied van wild. In 2007 heropende het restaurant met een innovatieve nieuwe inrichting (gebaseerd op het werk van Frank Lloyd Wright, de architect van het Guggenheim) en werd al snel verkozen tot “beste nieuwe luxerestaurant ter wereld” (2008). Het indrukwekkende gastronomische wildmenu varieert met de seizoenen en is vooral lokaal gericht.

Er zijn nog veel meer plaatsen in oostelijk Nederland waar je kunt genieten van Wild. In het kleine dorp Zelhem ligt bijvoorbeeld restaurant Wolfersveen, middenin de jachtvelden. Hier worden wild en versgeplukte paddenstoelen rechtstreeks naar de restaurantkeuken gebracht en gasten kunnen vaak zelf de dieren zien. In het jachtseizoen in de herfst zijn ook restaurant De Steenen Tafel in Arnhem en De Gouden Karper in Hummelo het bezoeken waard.

Hotel Gastronomique De Echoput, Amersfoortseweg 86, Hoog Soeren
De Steenen Tafel, Weg achter het bosch 1, Arnhem
De Gouden Karper, Dorpsstraat 9, Hummelo
Wolfersveen, Ruurloseweg 38, Zelhem

Ontdek meer in de omgeving
Het wilde Oosten