Hip handwerk

Elleke van Duin, maandag 2 februari 2015 , 485 keer bekeken

25 van 35 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederlanders zijn een vlijtig volk. Voordat er tv was, werd er driftig gebreid. Dat was leuk en nuttig omdat je voordat je het wist een ovenwant of een paar sokken had. In de zeventiger jaren werd het mode om je eigen identiteit in je interieur te verweven als reactie op de industrialisering. Dus deed men aan macramé, plantenhangers, kunst op de muur en tassen. Er werden tapijten gestikt en bedspreien gehaakt. De huiselijke gezelligheid regeerde.

Vanaf het moment dat Caroline Evers (48) leerde breien op de basisschool, was ze verslaafd. Inmiddels heeft ze haar eigen label, Bedtime for Bonzo, met gebreide kleding, kledinghangers en meubilair. Bijzonder zijn vooral haar vintage designerstoelen die ze opnieuw bekleedt met behulp van houten breinaalden die meer dan een meter lang zijn. “Ik ben gek op crafting. Je begint met niets en ineens ontstaat er een vorm. Het is fascinerend.”

De creaties van Evers zijn zo populair dat ze nu haar eigen kamer heeft in Hotel Modez in Arnhem. De kamer staat vol witte gebreide stukken. Ook kunstenares Martine van ‘t Hul is gevraagd een kamer te ontwerpen in het hotel. Haar geborduurde bruidsapplicaties zijn gebruikt voor de muur, gordijnen en bedsprei.

Leoniek Bontje is een kunstenares die werkt met draad. Ze maakt T-shirts met modieuze draadprints en portretten van draad. Origineel en modieus! Als je liever een functioneel stuk handwerk koopt, biedt STERK-design geknoopte planthangers van weersbestendig nylon voor binnen en buiten. 

Maar voor echt ouderwets Nederlands handwerk moet je zijn bij vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA, sinds 1871), met 31 afdelingen door het hele land. Deze organisatie verkoopt handwerk dat door 450 handwerksters is gemaakt, waaronder theemutsen, kinderkleding, geurzakjes, gastendoeken en ovenwanten. Een deel van de opbrengst gaat naar vrouwen in financiële moeilijkheden, waardoor ze een opleiding kunnen volgen en economisch onafhankelijk worden. Naast werken voor een goed doel houdt de vereniging ook handwerktechnieken in stand. Ouderwets? Nee hoor. Prinses Máxima koopt regelmatig kleding voor haar dochters bij TAA. En alles wat zij draagt is meteen een hit. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse postzakjasje van ontwerper Jan Taminiau. Naast traditioneel, duurzaam, authentiek en milieuvriendelijk is handwerk bovendien ontzettend mooi.

Bedtime For Bonzo, Klarendalseweg 183, Arnhem
Hotel Modez, Elly Lamakerplantsoen 4, Arnhem
Sterk Design is verkrijgbaar bij Loods 5, Pieter Ghijsenlaan 14B, Zaandam
Tesselschade-Arbeid Adelt Amsterdam, Leidseplein 33, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Hip handwerk