Hippe kip

Denise Kortlever, donderdag 2 april 2015 , 501 keer bekeken

1 van 1 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De trend is ontstaan in de Verenigde Staten en het lijkt erop dat de gegrilde kip inmiddels ook de Nederlandse restaurantmenu’s heeft veroverd. Voor de komst van deze culinaire trend werd kip vaak gezien als saai en goedkoop vlees, vooral aantrekkelijk voor strenge lijners of kieskeurige kinderen. Maar toen kwamen trendy restaurants als Nomad in New York – met hun gegrilde kip met foie gras en truffel – en de Chicken Shop in Londen, waar kip aan het spit het enige hoofdgerecht is. Ineens bleek gegrilde kip een echt culinair genot, een gerecht waarmee chef-koks hun kwaliteit kunnen aantonen, en een perfect voorbeeld van het comfort food waar we allemaal naar verlangen. Het is ook een goed voorbeeld van ‘sociaal eten’, omdat kip ideaal is om met elkaar te delen. Bovendien is het relatief goedkoop en dat is zowel prettig voor restauranteigenaren als voor gasten met een krap budget, die wel goed willen eten.

Een andere factor die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de populariteit van de kip is de toenemende focus op duurzaam, biologisch vlees. De gegrilde kippen die tegenwoordig worden geserveerd, zijn van uitstekende kwaliteit; niet alleen door de manier waarop ze zijn bereid, maar ook vanwege hun eerlijke achtergrond. Boerderijkippen die een goed leven hebben gehad, smaken gewoon lekkerder dan plofkippen uit de bio-industrie.

Tegenwoordig heeft de gegrilde kip ook in Nederland een standaardplek veroverd op de menukaarten van veel populaire restaurants. Hotspots als Rijsel en De Bierfabriek (allebei in Amsterdam) of Radio Royaal (in Eindhoven) staan bekend om hun geroosterde kippetjes van het spit. En vergeet de befaamde poussin van de rotisserie van hotel De Goudfazant in Amsterdam niet, een restaurant dat  – naar nu blijkt – jaren vooruitliep op deze trend.

Rotisserie Rijsel, Marcusstraat 52b, Amsterdam
De Bierfabriek, Rokin 75 & Nes 92, Amsterdam
Radio Royaal, Ketelhuisplein 10, Eindhoven
Hotel De Goudfazant, Aambeeldstraat 10H, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Hippe kip