Hoe leven Nederlanders?

Ulrike Grafberger, donderdag 11 april 2013 , 2.424 keer bekeken

308 van 410 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het is natuurlijk ontzettend interessant om een kijkje te nemen in iemands woonkamer om te zien hoe ze leven. In Nederland hoef je daarvoor niet eens door het sleutelgat te kijken, want de gordijnen zijn meestal wijd open. Je kunt dus gewoon schaamteloos naar binnen staren terwijl je langsloopt.

Ik ben niet de enige die bij anderen naar binnen kijkt. Dankzij het grote raam zien mijn overburen ook alles wat er in mijn woonkamer gebeurt. Ze weten dat ik op zondag altijd schoonmaak, dat ik ’s avonds te lang achter de computer blijf hangen en wanneer mijn schoonmoeder op bezoek komt.
Geen gordijnen, geen lamellen. Er wordt gezegd dat dit Nederlandse gebruik afstamt van het Calvinisme. Eerlijke burgers hebben niets te verbergen en met open gordijnen weet iedereen zeker dat anderen ook eerlijk zijn.

Geen gordijnen en grote ramen

Maar waarom zijn de ramen in Nederland zo groot dat je alles weet wat er in het leven van een ander gebeurt? “Aan de ene kant zijn veel van deze ramen verhuisramen, wat betekent dat je bij een verhuizing het hele raam eruit kunt halen en meubilair door het gat naar binnen of buiten kunt dragen,” zegt architect Simone Gorosics. “Er hangt ook vaak een haak voor de takel aan de voorgevel. Omdat de trappen in Nederlandse huizen doorgaans smal en stijl zijn, kun je anders geen kasten en banken naar boven krijgen.”

“Een andere reden voor de grote ramen zijn de constructiekosten. Glas is veel goedkoper dan steen, vooral toen er nog enkele beglazing werd toegepast. Tegenwoordig is dat anders want isolatieramen zijn weer veel duurder. In nieuwe gebouwen zie je dus zelden zulke grote ramen.”

Grenzeloos...

We hebben dus geluk dat ons huis in 1912 is gebouwd: het heeft grote ramen en een grote kamer en suite. Maar de rest van een Nederlands huis is uitgevoerd in miniatuur. De toiletten zijn zo klein dat je met je knieën tegen de deur zit. En de keukens zijn zo krap dat je liever geen uitgebreid diner kookt maar iets uit de vriezer trekt. Er is meestal geen kelder of zolder en dus moeten de wasmachine, het wasrek en de boodschappenvoorraad in een van de kamers worden gezet. Er is ook niet veel plaats voor trappen. Omdat de treden vaak korter zijn dan je voet, loop je dus bijna verticaal naar boven.
De beperkingen maken je echter creatief. Je bouwt omhoog. Stapelbedden zijn populair en de wasdroger staat meestal niet naast maar bovenop de wasmachine. Mijn favoriet is de takel in de hal, waarmee je je fiets tot aan het plafond hijst zodat je eronderdoor kunt lopen. Als je dan nog niet genoeg ruimte hebt, bouw je er gewoon een nieuwe verdieping bij, op het platte dak.

... of op het water

Een ander alternatief om het continue ruimtetekort in Nederland te ontlopen (Nederland is het meest dichtbevolkte land in Europa), is op het water te gaan wonen. De woonboot is een perfecte oplossing. Alleen al in Amsterdam vind je 2500 woonboten. Ook in Leiden, Den Haag, Rotterdam en andere Nederlandse steden zijn woonboten te zien. Al met al zijn er ongeveer 10.000 legale en zeer gewilde ligplaatsen voor woonboten in Nederland. Ondanks het vocht en je beestenburen op het water, voelt het zo op het water bijna het hele jaar of je met vakantie bent. En wie wil dat nou niet?