Hollandse verleiding

Elleke van Duin, vrijdag 10 oktober 2014 , 242 keer bekeken

7 van 12 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Je zou het misschien niet verwachten maar Nederlanders hebben iets met ondergoed. Eeuwenlang hielden hemden, lange onderbroeken en pyjama’s ons warm tijdens de lange, koude winters. De degelijke stoffen van Jansen&Tilanus (sinds 1869) verkochten daarom goed totdat het bedrijf het na de Tweede Wereldoorlog aflegde tegen de lageloonlanden. Ten Cate nam de teugels in handen en voorziet Nederlanders tot op de dag van vandaag van functioneel en comfortabel ondergoed. En praktisch als we zijn, is een goede pasvorm van belang.

In de loop der jaren zijn we meer gaan durven. Madonna choqueerde de wereld tijdens haar Blond Ambition tour, waarbij ze op het podium verscheen in een korset van Jean Paul Gaultier. Door uitdagend erotisch te zijn, liet ze zien dat lingerie niet goedkoop hoeft te zijn maar vrouwen sterker kan maken en ze zelfvertrouwen kan geven. Marlies Dekkers sprong hier handig op in. Deze eigenwijze ontwerpster had al lang geleden afstand genomen van frivool kanten lingerie (“kant is voor vrouwen die eruit willen zien als een bonbon”) en introduceerde in 1993 haar eigen lingeriemerk Undressed. Het was tijd om het allemaal wat spannender te maken. Haar ontwerpen worden gekenmerkt door contouren en uitsnijdingen waar je ze normaal niet zou verwachten. Ze zijn voorzien van bandjes die niet echt een doel hebben maar voor een sexy uitstraling zorgen. Haar motto: vrouwen moeten zich sexy voelen voor zichzelf, niet voor een ander.

Nederland viel massaal voor Marlies Dekkers en overal piepten sexy bandjes onder kleding uit. Twintig jaar later zijn haar ontwerpen te vinden in meer dan 1.000 winkels in 20 landen. Ze heeft zelf 12 winkels, waaronder 9 in Nederland. Beroemdheden als Kylie Minogue, Christina Aguilera en Kate Perry worden regelmatig gespot in haar lingerie.

Na het succes van Dekkers volgden steeds meer Nederlandse lingeriemerken. De ontwerpen van Lingadore (opgericht in 2007) zijn vrouwelijk, verfijnd en heel sexy ondanks het feit dat het bedrijf op het platteland is gevestigd (in Drenthe). In hun lentecollectie zien we beeldige body’s en jarretelles. Drie jaar geleden introduceerde Jackie Jansman haar label Sjjans met eenvoudige, stijlvolle maar toch krachtige ontwerpen. Ontwerpster Firouze Akhbari staat bekend om haar chique en ietwat prikkelende lingerie en bracht onlangs haar eerste collectie uit onder de naam Pretty Wild. Alles wordt met de hand gemaakt van de prachtigste, meest delicate Italiaanse en Franse kant en geborduurd met bloemen, strikken of sexy studs. Wie zegt dat Nederlanders geen passie hebben?

Wild Lingerie is verkrijgbaar bij Azzurro, P.C. Hooftstraat 142a, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Hollandse verleiding