I want to ride my bicycle

Denise Mosbach, maandag 27 mei 2013 , 214 keer bekeken

14 van 17 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De meeste toeristen die een fiets huren, doen dat in Amsterdam. En, toegegeven: fietsen over de Amsterdamse grachten blijft een feest. Maar ons land heeft nog zoveel méér aan bijzondere fietsroutes te bieden.

Mijn eerste tip is een tochtje langs de Vecht. Dit is een typisch Hollandse rivier die begint bij Utrecht en uitmondt in het IJ bij Amsterdam. Een stadse route zou je denken, maar vergis je niet. De tocht voert je door rustige weidegebieden, langs grote plassen en imposante kastelen en natuurlijk langs onze beroemde molens, een paar authentieke exemplaren. Ik vond het een prettige route, en met zo’n 30 kilometer lengte en genoeg gezellige restaurantjes onderweg was hij prima te doen.

Maar ik doe tegenwoordig ook aan wielrennen. Semi-pro. In Limburg, want daar heb je tenminste een paar aardige heuvels. Onze landelijke wielrenners trainen er niet voor niets zo graag. Bovendien is Limburg een van de mooiste provincies van ons land! Op internet vond ik de Elf Heuvelsroute, wat een pittige tocht door Zuid-Limburg bleek te zijn waarin je alle noemenswaardige Nederlandse cols meepakt. De route begint in het dorpje Klimmen, toen had ik al genoeg moeten weten, want wat heb ik die 65 kilometer afgezien… Leuk dus, voor de geoefende fietser.

Iets minder inspannend is een tochtje door onze Bollenstreek. Koop ergens in de wereld een willekeurige bos bloemen en dikke kans dat die uit Nederland komt. Er zijn diverse routes die je dwars door de bollenvelden voeren. Het voorjaar is adembenemend als alles in volle bloei staat met bloemen in de meest onwaarschijnlijke kleuren.

Tot slot wil ik je nog één typisch Nederlands tochtje niet onthouden: eentje over onze dijken. Want zónder zouden wij nu onder water staan. Waterland is de toepasselijke naam van het gebied net ten noorden van Amsterdam. Ik word altijd erg gelukkig van het tochtje over de dijk van het Markermeer, met een fantastisch uitzicht op het eiland Marken aan de ene kant en de uitgestrekte broedgebieden landinwaarts. Opstappen doe je het best in Broek in Waterland. Afstappen het liefst nooit meer…

Ontdek meer in de omgeving
I want to ride my bicycle