Inzicht in Vincent

Ulrike Grafberger, dinsdag 19 juli 2016 , 182 keer bekeken

14 van 22 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het idyllische dorp Nuenen, vlakbij Eindhoven, is geheel toegewijd aan zijn beroemdste inwoner Vincent van Gogh. Alhoewel de beroemde Nederlandse kunstenaar hier maar twee jaar woonde, vormde deze periode zijn kunstzinnige creativiteit. Het Vincentre informatiecentrum en een multimediarondleiding door het dorp zorgen dat u meer inzicht krijgt in het leven en werk van Vincent van Gogh.

In een brief uit 1883 schrijft hij: “Met veel werken, hoop ik nog eens wat goeds te maken. Veel werken was inderdaad het levensmotto van Vincent van Gogh in zijn tijd in Nuenen. In het twee jaar in de pastorie, de woning van zijn ouders, maakte hij 180 schilderijen, waaronder zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. Hiervoor bestudeerde hij maandenlang hoofden en handen.

Een levensgrote reproductie van De Aardappeleters, een afbeelding van arme boeren die een magere maaltijd eten, maakt deel uit van de informatieve rondleiding door Nuenen. Het dorp is getransformeerd in een soort openluchtmuseum met 23 informatiezuilen, standbeelden en herdenkingsborden, die informatie geven over het leven en werk van Vincent van Gogh. Ad Krikke, onze gids, die net als alle anderen bij het Vincentre vrijwilliger is, nam ons mee naar de prachtige pastorie waar zijn ouders woonden, de kleine kerk en het meer met uitzicht op de kerktoren in de verte. Vincent van Gogh heeft echt de details van al deze plekken gevangen in zijn schilderijen. “Hier moet hij hebben gestaan toen hij de kapel schilderde, maar iets lager dan waar we nu staan. En dit veld was toen een meer,” vertelde Ad terwijl hij een kopie liet zien van het schilderij “Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen”, dat Vincent in 1884 schilderde.   

Zijn enthousiasme voor Vincent van Gogh is aanstekelijk. We leren dus veel over de complexe persoonlijkheid van de kunstenaar, zijn moeilijke relatie met zijn ouders, zijn liefde voor Margot die tot haar zelfmoordpoging leidde, zijn interesse in het leven van eenvoudige mensen, waarmee hij zich verbonden voelde, en zijn bewuste keuze voor de donkere kleuren die ook door de wevers in zijn dorp werden gebruikt.

Na de rondleiding door het dorp gingen we naar het Vincentre informatiecentrum. Er hangen geen oorspronkelijke schilderijen van de kunstenaar maar je leert er enorm veel over zijn leven dankzij de levende portretten, films, voorwerpen en informatieborden.

Het Vincentre wordt beheerd door vrijwilligers. Hun trots op en bewondering voor de voormalige inwoner is altijd te voelen in het informatiecentrum en het dorp. Helaas heeft Vincent van Gogh deze erkenning nooit mogen meemaken. Hij verkocht tijdens zijn leven maar één schilderij. Hij schreef aan Theo, zijn broer: “Ge ziet wat ik gevonden heb, mijn werk, en ge ziet ook wat ik niet gevonden heb, al de rest die tot ’t leven hoort."

Vincent van Gogh zou het Vincentre mooi hebben gevonden.

Informatie:

 • Vincentre - Van Gogh dorp Nuenen
  Berg 29

  5671 CA Nuenen
 • In de zomer (9.7. – 4.9.) is het ook op maandagmiddag vanaf 13 uur geopend.
 • Toegang: EUR 7, kinderen (6 – 17 jaar) EUR 4
 • Openingstijden: di-zo van 10 tot 17 uur.
  Ontdek meer in de omgeving
  Inzicht in Vincent