Leve de grachten

Denise Mosbach, donderdag 21 februari 2013 , 124 keer bekeken

23 van 32 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het is natuurlijk verleidelijk om op zaterdagavond Amsterdam in te gaan. Maar geloof me, als je  zondagmorgen vroeg de fiets pakt voor een rit over de grachten, vergeet je al snel wat je allemaal hebt gemist. De stad slaapt nog en een waterig zonnetje verlicht de grachtenpanden. Het voelt of de stad van jou is.

De geschiedenis van de grachten is nauw verbonden met die van Amsterdam. De stad werd door een handvol boeren en vissers gesticht op wat ooit moerasland was. De handel en visserij bloeiden op en de stadsbevolking groeide snel. Om de stad te kunnen verdedigen, de mensen te huisvesten en de levendige handel te ondersteunen, bleken grachten nodig. Dit was rond 1585 en Amsterdam groeide uit tot de grootste haven ter wereld, Daardoor waren meer grachten nodig en later, in de 17e eeuw, ontstond de inmiddels beroemde grachtengordel rond de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Hier bouwden rijke inwoners de prachtigste huizen. Dit was allemaal 400 jaar geleden en de grachtengordel is inmiddels uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Het wordt in stijl gevierd met o.a. de tentoonstelling Langs Amsterdamse grachten in het Rembrandthuis en Leven op het water in het Amsterdam Heritage Museum. In juni tijdens de Open tuindagen hebben bezoekers toegang tot de diepe, vaak prachtige tuinen achter de grachtenpanden. Dit wordt in augustus gevolgd door het Componistendiner, de Gay Pride Canal Parade en nog veel meer...

Wil je in stijl slapen? Boek dan een kamer in een van de prachtige grachtenhotels, zoals The Grand. Dit juweeltje was ooit een klooster verscholen tussen de Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal en is getransformeerd tot stijlvol designhotel. Ook het statige Hotel L’Europe, een imposant gebouw aan het water waar al vele beroemdheden verbleven, is een aanrader.

De Negen Straatjes zijn de perfecte plek om te winkelen en te lunchen en ideaal voor ‘canal hopping’. Voor de ultieme grachtenervaring kun je dineren op het enige varende restaurant dat de stad rijk is: de Amsterdam Jewel Cruise. Een diner in stijl op een oude salonboot terwijl de stad met zijn opvallende inwoners voorbij glijdt. De perfecte manier om de grachten te beleven!

Ontdek meer in de omgeving
Leve de grachten