Leve de koningin!

Marloes Tervoort, dinsdag 23 april 2013 , 143 keer bekeken

1 van 1 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Een rood-wit-blauw-vlaggetje op mijn wang. Oranje jurkje aan. De straat gevuld met mensen. Biertaps op elke hoek. De gezellige vrijmarkt, waar iedereen zijn zolder staat leeg te verkopen. De geur van warm vlees op de plaat. Muziek die uit de boxen schalt. Oh, how I loooooove Koninginnedag!

Ik bedenk me weleens hoe het voor nietsvermoedende toeristen moet zijn om in deze oranje versie van het carnaval in Rio te belanden. Wat dóén al die mensen hier? Hoezo zijn die nuchtere Hollanders ineens zo uitbundig? En waarom draagt iedereen hier oranje?

Nou mensen, geen reden tot paniek. De oranjegekte duurt slechts één dag per jaar (tenzij er een EK of WK voetbal is, natuurlijk). Op 30 april vieren we de verjaardag van onze koningin, want een beetje nationalistisch zijn we wel. Overigens is Beatrix niet eens jarig op deze dag, maar op 31 januari. Toch heeft ze de laatste dag van april uitgeroepen tot nationale feestdag, omdat dit de geboortedag was van haar moeder, koningin Juliana. Een goed besluit, want eind april sta je net iets lekkerder buiten met je biertje dan in januari.

Koninginnedag wordt in heel het land gevierd, maar voor de ultieme ervaring trekken veel Nederlanders naar Amsterdam. Zocht ik vroeger mijn koninginnedagplezier steevast in de Jordaan – goede vrijmarkt, leuke cafés en dito publiek – de laatste jaren blijf ik in mijn eigen buurt, de Watergraafsmeer. Hier leeft nog de ouderwetse sfeer die Koninginnedag vroeger had, en die nog steeds in veel Nederlandse dorpen heerst. Dat betekent: spelletjes, een gemoedelijke vrijmarkt, draaimolens, schmink en poppenkast voor de kleintjes.

Maar dat is pas nadat er de avond vóór Koninginnedag, tijdens Koninginnenacht, al flink feest is gevierd, met een groot buurtdiner op straat. Ook al in datzelfde oranje jurkje en met een geschminkte vlag op mijn wang. Met warm vlees op de plaat en bier van de buitentap. Op Beatrix! Leve de koningin!

Ontdek meer in de omgeving
Leve de koningin!