Manhattan aan de Maas

Jeroen Apers, dinsdag 15 oktober 2013 , 544 keer bekeken

8 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vergeleken met andere steden is de skyline van de gemiddelde Nederlandse stad niet indrukwekkend. Maar gezien de slappe Nederlandse grond zijn de nieuwe hoge gebouwen in Rotterdam best wel spectaculair.

Het nieuwste hoogbouwproject in de stad heet De Rotterdam. Het is niet alleen naar de stad vernoemd maar herbergt ook een hele stad. Het 149 meter hoge gebouw biedt onderdak aan kantoren, bars en restaurants, winkels en een bioscoop. Rem Koolhaas van bureau OMA ontwierp het als drie samen versmolten torens. Het is interessant dat de realisatie van dit ontwerp pas mogelijk werd door de economische crisis. Tien jaar lang was het te duur om te bouwen, totdat de prijs van staal een paar jaar geleden scherp daalde. Het gebouw wordt volgend jaar geopend dankzij de stugge doorzettersmentaliteit van de Rotterdammers. 

Net als de De Rotterdam zijn alle torens op de Wilhelminapier ontworpen door wereldberoemde architecten. Op deze voormalige pier in Kop van Zuid staan bijvoorbeeld torens van de Britse Norman Foster, de Portugees Alvaro Siza, de Italiaan Renzo Piano en de Hollandse Francine Houben van bureau Mecanoo. De Maastoren, met 165 de hoogste toren in Holland, staat ook in de buurt.

De Erasmusbrug verbindt de Wilhelminapier en de nieuwe woonwijk Kop van Zuid met het stadscentrum. Deze 139-meter hoge kabelbrug is in de negentiger jaren ontworpen door de toen jonge, onbekende ontwerper Ben van Berkel en werd direct een symbool van de stad. Dankzij het opvallende silhouet heeft deze asymmetrische brug de bijnaam “de Zwaan” gekregen.

Aan de andere kant van de Maas reikt men ook naar de hemel. De wijnhaven is bijvoorbeeld van een vervallen havengebied getransformeerd tot een modern stadsdistrict met een paar hypermoderne torens. Een daarvan is een 120 meter hoge knalrode woontoren, de Red Apple. De naam verwijst naar New York maar ook naar zijn omgeving en geschiedenis. De appelmarkt van de stad stond vanaf 1889 dichtbij de plek waar nu de rode toren verrijst.

Zo zie je maar, ondanks de crisis is Rotterdam nog steeds de stad voor liefhebbers van moderne (hoogbouw) architectuur. Als je Rotterdam echt van boven wilt zien, ga je naar de inmiddels 50 jaar oude Euromast.

Ontdek meer in de omgeving
Manhattan aan de Maas