Meer dan een jazzfeestje

Marloes Tervoort, dinsdag 4 juni 2013 , 131 keer bekeken

3 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Traditiegetrouw was Den Haag de thuishaven van Nederlands grootste en internationaal toonaangevende jazzfestival. Toen North Sea Jazz in 2006 verhuisde naar Rotterdam, was dat voor de trouwe schare fans van het festival even wennen. Hoewel de twee steden niet ver uit elkaar liggen, kennen ze allebei een heel andere sfeer. Daarbij was het festival zo nauw verbonden met de stad Den Haag, dat er in Rotterdam een nieuwe traditie opgebouwd moest worden.

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en lijkt het fundament daarvoor gelegd. Het festival is nog steeds populair onder jazzliefhebbers, maar trekt ook een breder publiek. Dat is niet zo vreemd met elk jaar klinkende namen op de programmering. Alicia Keys, Seal, Lenny Kravitz, Erykah Badu, Van Morrison en Adele – om maar een paar grote namen te noemen. Niet zo gek dus dat het festival steevast binnen een mum van tijd uitverkoopt.

Zelf bezocht ik het festival een aantal keer en zag er een aantal van bovengenoemde sterren, met dank aan een vriend die er achter de schermen werkte. Dat scheelt, want goedkoop zijn de tickets niet. Naast de toegangskaarten, die al niet zuinig zijn (79 euro per dag, 169 euro voor een 3-daags passe-partout), zijn de drank en happen flink aan de prijs. Maar in plaats van friet met een biertje sta je dan ook in stijl te genieten van oesters en champagne.

Hoogtepunt van de afgelopen jaren was voor mij Prince (Prince!), die een dampende show weggaf. In een overvolle zaal vol kinderlijk enthousiast publiek bracht de ster zijn grootste hits ten gehore. Achteraf hoorde ik mensen klagen over de slechte kwaliteit van het geluid. Maar die hadden misschien een glas champagne te weinig gedronken en een oester te veel gegeten.

Ontdek meer in de omgeving
Meer dan een jazzfeestje