Met melk en suiker?

Denise Kortlever, vrijdag 21 november 2014 , 188 keer bekeken

6 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederlanders kunnen zich geen dag zonder koffie thuis of op kantoor voorstellen maar ze drinken niet vaak een kop koffie buitenshuis. Slechts dertig procent van de koffie wordt in Nederland buitenshuis gedronken. Dat is veel minder dan in andere landen.

Maar de tijden veranderen en Nederlanders lijken steeds meer de “koffie buitenshuis”-cultuur te omarmen. Je ziet op straat steeds meer mensen met een “triple soy caramel latte” lopen. De meest exotische koffievarianten zijn nu overal te krijgen bij franchiseketens als Coffee Company, dat snel aan populariteit wint in de meeste Nederlandse steden. De langverwachte intrede van de koffiegigant Starbucks in 2007 beloofde stevige concurrentie voor de Nederlandse keten maar alhoewel Starbucks zijn grootste winkel in Amsterdam heeft geopend, blijft Coffee Company de grootste speler op de Nederlandse markt. Vooral sinds Sarah Lee (Douwe Egberts) de Nederlandse keten overnam; het bedrijf heeft nu zo’n dertig procent van de koffiemarkt in handen.

Tegenover het concept van snelle meeneemkoffie staat de stijgende populariteit van “slow coffee”.  Deze traditionele filterkoffie (een trend die uit de V.S. is overgewaaid) is delicaat en wordt gezet met versgeroosterde koffiebonen, die vervolgens ruim de tijd krijgen om op smaak te komen. Het resultaat is aromatische koffie met een subtiele smaak. Lokale koffiezaken als Two for Joy, Screaming Beans (beide in Amsterdam) en Breggen (Rotterdam) staan bekend om hun slow coffee maar ook de grotere koffieketens lijken de slow-trend te verwelkomen. De trendy conceptstore van Starbucks (The Bank) is zelfs uitgerust met een speciaal “slow coffee theatre” waar koffiedrinken een echte belevenis moet worden. Het lijkt erop dat Nederlanders toch de tijd willen nemen om van een goede kop koffie te genieten.

Two for Joy, Haarlemmerdijk 182 and Frederiksplein 29, Amsterdam
Screaming Beans, Eerste Constantijn Huygensstraat 35 and Hartenstraat 12, Amsterdam
Breggen, Goudsesingel 39, Rotterdam
The Bank Starbucks, Rembrandtplein, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Met melk en suiker?