Muiderslot

Ulrike Grafberger, dinsdag 5 maart 2013 , 457 keer bekeken

15 van 20 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op het programma staat vandaag een uitstapje naar het Muiderslot, een waterburcht ten zuidoosten van Amsterdam. En zoals dat hoort bij een echte waterburcht is er een flinke slotgracht, een ophaalbrug en hoge muren.

Als u het kasteelterrein betreedt, doen niet alleen de oude stenen denken aan de Middeleeuwen. Het is een totaalplaatje: boerenvrouwen in dikke linnen kleding zitten te kletsen terwijl ze het eten bereiden. Ridders lopen de wacht, gewapend met lansen, zwaarden en schilden. Hoe noemen ze het tegenwoordig? Levende geschiedenis.

Een statige waterburcht

Als u over de ophaalbrug loopt, bereikt u het kasteel, met zijn 1,5 meter dikke muren en vier ronde wachttorens. Het statige fort was nodig omdat het Muiderslot deel uitmaakte van een belangrijk verdedigingssysteem. Graaf Floris liet het Muiderslot hier in 1285 bouwen, waar de Vecht uitmondt in de Zuiderzee bij wat nu het IJsselmeer is. Om geld te verdienen en zijn fort te financieren, trok hij een sterke ketting over de rivier. Zo moest iedereen die via de Vecht per schip naar Amsterdam wilde varen hem eerst tol betalen. Dan haalde hij de ketting weg en liet hij het schip doorvaren.

Floris V was niet alleen slim maar ook een goed man. Hij creëerde zijn eigen ridderorde waarin veel eenvoudige mensen tot ridder werden geslagen. Daarom werd hij ook wel "Der keerlen god” of “de god van de armen” genoemd. Na zijn dood raakte het Muiderslot in verval. Het werd herbouwd en lange tijd bewoond door Hollandse schrijvers die er bijeenkwamen, zoals Jacob Cats, Joost van den Vondel en Pieter Corneliszoon Hooft. Deze laatste, die ook bekend staat als “de Hollandse Shakespeare”, verzamelde een groep academici om zich heen in het Muiderslot. Naast Floris was hij de meest beroemde bewoner van het slot. In de 18e en 19e eeuw deed het Muiderslot dienst als barakken voor het leger. Tegenwoordig is het een populaire Nederlandse attractie. 

Wat is er te zien in het Muiderslot?

Wij namen deel aan een rondleiding met gids maar u kunt ook zelf op pad door het kasteel. Er wordt door het hele kasteel op borden gedetailleerde informatie gegeven. Zo is er bijvoorbeeld een Ridderroute naar de Westertoren en de Kemenade. Trek een Middeleeuws kostuum aan en speel voor ridder of jonkvrouw. Vergeet uw camera niet! Verderop ligt de Wapenkamer, waar u zwaarden, hellebaarden en ander wapentuig kunt bekijken. Het motto van veel Nederlandse musea, “Ontdek en probeer nieuwe dingen”, geldt ook hier. Dus klim op dat houten paard en daag iemand anders uit voor een toernooi. De winnaar wordt geridderd in de Jachtkamer. Tijdens de Torenroute loopt u door de andere drie torens en leert u meer over de geschiedenis van het Muiderslot.

Jonkvrouwen en jonge ridders: wees welkom!

Het Muiderslot is een hele ervaring voor volwassenen en een echt avontuur voor kinderen. Wat aten ridders, hoe sliepen ze en hoe trokken ze ten strijde?
Dit en meer ontdekt u in het Muiderslot! Het mooiste is dat u veel zelf kunt doen: verkleden, spelen, dingen proberen. En als u geluk heeft, ontmoet u ook nog de heks in haar tent. U kunt haar bijvoorbeeld vertellen over uw grote en kleine problemen, bijvoorbeeld de ruzie met een goede vriendin. De heks stopt het probleem in een klein zakje, doet er wat kruiden bij, bindt het zakje weer dicht en geeft het u mee. U kunt erop rekenen dat uw problemen snel worden opgelost!

Jachtvogels en medicinale kruiden

Als u het Muiderslot bezoekt in de zomer, zijn de kasteeltuinen volop in bloei. Zoals gebruikelijk in de 17e eeuw is de tuin opgedeeld in een moestuin en een bloementuin. Groenten uit het verleden en kruiden voor medicinaal gebruik en om kleding te verven, groeien naast tomaten, pompoenen en kool. Het overdekte pad biedt koelte tussen de bomen, te midden van geurende bloemen. Er is tijdens de zomermaanden ook een valkenier aanwezig op het terrein. Hij geeft demonstraties met de jachtvogels op woensdag- en zaterdagmiddag. Voor ons betekent dit dat we weer moeten terugkomen in de zomer om nieuwe problemen in een zakje te laten stoppen en de valken in hun vlucht te zien.

Als u dorst of honger krijgt, kunt u wat eten en drinken in de taveerne of op het terras op de binnenplaats.

Muiderslot, 1 Herengracht, Muiden, ten zuidoosten van Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Muiderslot