Nederland vanaf het water

Denise Mosbach, donderdag 6 juni 2013 , 201 keer bekeken

Mijn zoektocht begon dichtbij huis in Amsterdam. Ik heb inmiddels waarschijnlijk zo’n honderd kanaalcruises meegemaakt maar het blijft leuk. Met de vriendelijke sfeer aan boord, de indrukwekkende grachtenpanden, een glas wijn en wat Nederlandse en Franse kazen kan mijn dag niet meer stuk.

Toch vond ik dat ik eens iets anders moest proberen en dus stapte ik achter het Centraal Station op een zogenaamde draagvleugelboot. Het was een geweldige en vooral snelle ervaring. De boot ziet eruit alsof hij op waterski’s staat. Bij voldoende snelheid komt de boot omhoog uit het water, waardoor er snelheden tot 60 km/u kunnen worden gehaald. Binnen korte tijd vaar je (wat zeg ik, vlieg je bijna!) vanuit Amsterdam naar het strand in IJmuiden.

Als je het liever rustig houdt, raad ik een bezoek aan het dorp Giethoorn in het noorden aan. Hier stap je op een zogenaamde “fluisterboot”. De stille elektromotor zorgt voor een vredige ervaring, waar ook de prachtige plassen en kanalen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden aan bijdragen. Dit uitgestrekte natuurgebied wordt gekenmerkt door zijn venen, talloze plassen en vele dieren. Ik heb hier zilverreigers, aalscholvers en drie herten gezien. Je kunt er ook otters spotten.

Meer naar het noorden kun je in Friesland “skûtsjesilen”. Dit betekent zeilen op een traditionele Friese houten of stalen tjalk met enorme zeilen. Daardoor is de skûtsje zelfs voor hedendaagse normen heel snel. Tegenwoordig worden de boten alleen voor recreatieve en folkloristische doeleinden gebruikt. Net als in Giethoorn is het veel rustiger in Friesland. Het landschap is wijds en kalm. Het was een onvergetelijke vaartocht, al begreep ik niet veel van wat de kapitein allemaal vertelde!

adres:
Nationaal Park Weerribben, Kalenberg

Ontdek meer in de omgeving
Nederland vanaf het water