Oliebollen en appelbeignets

Denise Kortlever, maandag 16 december 2013 , 610 keer bekeken

127 van 161 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Deze zoete gefrituurde lekkernijen maken deel uit van de viering rond Oud en Nieuw, meestal met een glas champagne om middernacht. Oliebollen zijn deegballen gemaakt van een beslag dat bestaat uit meel, eieren, gist en melk, die worden gefrituurd in hete olie. Soms wordt bier gebruikt in plaats van gist en worden krenten, sukade en/of appel toegevoegd. Oliebollen worden rijkelijk bestrooid met poedersuiker voordat ze worden geserveerd. Appelbeignets zijn ronde appelschijven die in een zoet beslag worden gedoopt, gefrituurd en dan geserveerd met kaneel en suiker.

Sommigen bakken de lekkernijen zelf, vaak volgens oud familierecept, maar er staan in de stad ook traditionele oliebollenkramen die ze verkopen voor mensen die niet zo van koken houden of geen tijd hebben. Het Algemeen Dagblad, een Nederlandse krant, organiseert zelfs een jaarlijkse oliebollenwedstrijd waarbij een anoniem panel de kwaliteit van door heel Nederland verkochte oliebollen test. De lijst met testresultaten is erg populair. Winnaars kunnen lange rijen klanten verwachten in de laatste dagen van het jaar. Bakkerij Richard Visser uit Rotterdam is de recordhouder en heeft 8 keer gewonnen. Hij zal het recept naar eigen zeggen meenemen in zijn graf maar geeft wel aan dat nauwkeurig wegen en ingrediënten op kamertemperatuur van vitaal belang zijn.

De gefrituurde lekkernijen zijn niet alleen van levensbelang voor mensen in Nederland; er zijn emigranten die zich geen Oudejaarsavond kunnen voorstellen zonder de oliebollen uit hun vaderland. Zoals Nicole Holten, die in de Verenigde Staten woont en over Nederlands eten blogt op The Dutch Table. “Als jong meisje kocht ik oliebollen bij de seizoenskraam in onze straat. We aten ze met Oud en Nieuw terwijl we naar de shows op tv keken en wachtten op vuurwerk. Ik maak nog steeds elk jaar oliebollen voor Oudejaarsavond. Het doet me denken aan thuis, aan Nederland. Oud en Nieuw zou niet hetzelfde zijn zonder."

Het niet zo geheime oliebollenrecept van Nicole:
Ingrediënten: 125 g. bloem, 120 ml. warme melk, 2 tl. actieve droge gist, 1 eetlepel zachte boter, 1½ eetlepel suiker, wat citroenrasp en zout, 1 ei, 2 eetlepels krenten. (voor ongeveer 6 oliebollen)

Instructies: Laat de krenten weken in een beetje rum of water, liefst de nacht van tevoren.
Los de gist op in de warme melk. Meng bloem, suiker en citroenrasp en roer hier voorzichtig de melk en gist door. Voeg het ei en het zout toe en roer tot een glad deeg ontstaat. Roer de uitgelekte krenten erdoor. Dek af en laat rijzen tot dubbel het volume, doorroeren en opnieuw laten rijzen.
Intussen olie in een frituurpan verhitten tot 190°C. Zet een bord met keukenpapier klaar om het overtollige vet op te nemen. Roer het beslag door. Schep een portie op een grote lepel (of ijslepel), laat deze in de hete olie glijden en bak aan beide zijden ongeveer 4 minuten tot de oliebol goudbruin is. Laat uitlekken op het keukenpapier, leg de oliebollen op een schoon bord en serveer ze met poedersuiker.

Ontdek meer in de omgeving
Oliebollen en appelbeignets