Op safari

Denise Mosbach, vrijdag 30 augustus 2013 , 152 keer bekeken

7 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Amsterdam kent een ongelooflijke biodiversiteit. Het is niet moeilijk te zien waarom: de stad wordt omringd door een aantal natuurgebieden die elk een eigen karakter hebben. Er is bosgebied (Amsterdamse Bos), graslanden (Waterland), moerasland (IJburg) en vooral heel veel water. Van sloten tot meren tot het Amsterdamse IJ, dat zout water bevat. Al deze gebieden hebben hun eigen flora en fauna. “Als je veel verschillende planten en dieren wilt zien, is Amsterdam de juiste plek,” vertelt Remco Daalder enthousiast. Tot 1999 was hij de boswachter van het Amsterdamse Bos maar tegenwoordig werkt hij als stadsecoloog. “De stad is thuis voor 30 verschillende zoogdieren, 60 vissoorten en 150 vogelsoorten.”

Maar waar en hoe kunnen we ze vinden? Als Daalder de dieren opnoemt die in Amsterdam leven, ben zelfs ik – een echte natuurliefhebber – onder de indruk. Er zijn ijsvogels, roofvogels (sperwers, haviken en slechtvalken), vossen en zelfs herten die aan de rand van de stad leven. Remco is vooral enthousiast over het Diemerpark in IJburg. “Dit is het jongste park in de stad maar je vindt er de meest uiteenlopende dieren: grasslangen, exotische blauwborstjes en veel verschillende roofvogels. In de zomer geven kikkers en padden er dagelijks een gratis concert!” Met tram 26 vanaf het Centraal Station ben je er in 10 minuten.

Na het Diemerpark gaat Remco het liefst naar Waterland, “met de grootste weidevogelstand van Europa. Je kunt hier grutto’s, kieviten, scholeksters, ganzen en eenden vinden.” Je hoeft alleen maar een fiets te huren in de stad. Als je de veerpont over ’t IJ neemt, ben je daarna binnen 15 minuten in Waterland.
Maar ook in het stadshart is er veel te zien. Ga op een zomermiddag eens zitten op een van de vele terrassen op de beroemde Nieuwmarkt en je ziet ze al snel boven je hoofd rondvliegen: zwaluwen. “Amsterdam is een vrijplaats voor zwaluwen,” zegt Remco. “Maar ook vleermuizen fladderen hier graag rond.” En dan zijn er natuurlijk de beroemde parkieten in het Vondelpark. “Ze ontsnapten in de jaren zeventig uit hun kooitjes en de populatie is nu al gegroeid tot zo’n 5000 exemplaren.”

Natuurlijk is het mooi om een safari in de grote stad af te sluiten met een ontmoeting met de echte grote vijf. Je vindt ze in Artis, al 175 jaar onze plaatselijke dierentuin.

Ontdek meer in de omgeving
Op safari