Op zoek naar designer vintage

Denise Mosbach, maandag 18 maart 2013 , 405 keer bekeken

15 van 19 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vintage fashion werd populair in de zestiger jaren. Na een dip in de jaren tachtig en negentig is vintage nu weer helemaal terug. We zouden kunnen zeggen dat we in een neo-vintagefase zijn. “Het is zo’n populair woord geworden dat elk tweedehands kledingstuk tegenwoordig vintage wordt genoemd,” zegt Caroline Brakel, Fashion Editor voor Hollandse tijdschriften als JFK en Jackie. Officieel mag iets echter pas vintage worden genoemd als het uit de jaren vijftig, zestig en zeventig (en sinds we in het nieuwe millennium zijn, de jaren tachtig) dateert. “Zoals een tas van Yves Saint Laurent uit de zestiger jaren of een pak van Emporio Armani uit de jaren tachtig bijvoorbeeld.”

Alhoewel we het eerst misschien minder prettig vonden om in tweedehands kleding te lopen, zijn we alle schaamte voorbij sinds de sterren er op de rode loper in verschenen. Vintage is hot en echt oude designstukken zijn steeds moeilijker te vinden. En dus heeft deze trend een nieuwe trend voortgebracht: Designer Vintage, tweedehands kleding van bekende merken die soms maar een paar jaar oud is. Goede voorbeelden hiervan zijn te vinden bij PS atelier (Oude Spiegelstraat 10) of Spiegelbeeld (Huidenstraat 24) in Amsterdam, waar je kleding en accessoires van ontwerpers als Marc Jacobs, Chloe, Dries van Noten, Marni en Chanel op de kop tikt.

Naast de duurdere designermerken blijft ook “gewoon tweedehands” een bron van inspiratie voor de fashionista. “Mooie jasjes met schoudervullingen uit de tachtiger jaren zijn momenteel heel populair. Voor mannen zijn het lange wollen winterjassen, die vaak prachtig zijn gemaakt,” vertelt Caroline. Ga hiervoor naar de maandagmarkt op de Noordermarkt of de dagelijkse vlooienmarkt op het Waterlooplein. Voor goede tweedehandszaken moet je echt naar de idyllische Negen Straatjes. Laura Dols (Wolvenstraat 7) en Zipper (Huidenstraat 7) hebben een gevarieerd en continu wisselend assortiment. En dan is er natuurlijk Episode, dat tot de nok toe gevuld is met eerlijk geprijsde kledingstukken en bovendien “customized vintage” verkoopt. Dit is oude kleding die is vermaakt en er weer als nieuw uitziet (Berenstraat 1, Amsterdam).

Ontdek meer in de omgeving
Op zoek naar designer vintage