Pasen in Holland

Ulrike Grafberger, donderdag 21 maart 2013 , 1.390 keer bekeken

94 van 145 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ik heb eens even rondgevraagd. Marielle nodigt haar vrienden en familie uit voor een paasbrunch. Susan gaat eerst naar de kerk en dan met het hele gezin naar de paasmarkt. Jaap luistert naar de Matthäus Passion en Janneke verheugt zich op een dag shoppen op de meubelboulevard. Wacht eens even... ze verheugt zich op wat?

Pasen tussen de stoelen en banken

Het doorbrengen van tweede paasdag in meubelwinkels of de “Meubelboulevard”, zoals ze in Nederland worden genoemd, is een traditie in Holland. Zo is er een meubelboulevard in Groningen waar je 32 winkels onder één dak vindt: beddenwinkels, keukenwinkels, een tuincentrum, meubelbedrijven – alles wat je nodig hebt om je huis of flat in te richten. Als je op de website kijkt, kom je erachter dat de meubelboulevard op tweede paasdag van 10.00 tot 17.00 uur zelfs een Woonshow organiseert. Alexandrium Woonmall in Rotterdam trekt op tweede paasdag gemiddeld zo’n 15.000 bezoekers. Hoe kan dat? Vallen nachtkastjes in de lente ineens uit elkaar? Is de vering van matrassen ineens niet goed genoeg meer? Zitten er ineens rode wijnvlekken in dat witte bankstel?

De meubelgekte met Pasen begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Omdat mensen op tweede paasdag de tijd hebben en vaak niets beters te doen hebben (alles gebeurt al op eerste paasdag), gaan ze maar naar een meubelwinkel. Ook grote winkels als Ikea verleiden klanten op tweede paasdag met onweerstaanbare acties. Het ongewenste neveneffect is helaas files, grote menigten en enorme rijen. Dus misschien kun je beter thuisblijven en eitje tik spelen?

Eitje tik

Hardgekookte eieren tegen elkaar tikken is nog zo’n typisch Hollands gebruik. Het gaat als volgt: twee mensen hebben een hardgekookt ei en tikken de puntige kant van de eieren tegen elkaar. Als je ei als eerste breekt, heb je verloren. Deze paastraditie is zo wijdverbreid dat je op het internet zelfs tips vindt om te kunnen winnen. Zoals deze: “Ga met grote snelheid op je tegenstander af, maar stop op het laatste moment zodat je tegenstander met volle kracht jouw ei raakt. Er is dan een grote kans dat zijn ei stukgaat."

Volgens de paasstatistieken van de Telegraaf (een Nederlandse krant) tikt 92 procent van de Nederlanders een eitje. Zo’n 40 procent van de mensen gaat paaseieren zoeken. Maar het lijkt erop dat ze het vinden van die eieren niet zo belangrijk vinden, want 30 procent vindt niet alle eieren terug. Dus als er een plek in je huis of tuin is die rond de zomer naar rotte eieren ruikt, weet je waar het aan ligt!

Nederlandse paasrecords

Ook in Nederland, en dan vooral in het oosten en noorden, worden traditioneel paasvuren aangestoken. Er is zelfs een record: het dorpje Espelo in Overijssel slaagde er in 2012 met zijn 370 inwoners in het grootste paasvuur ooit te stoken. Volgens het Guinness Book of Records was dat vuur 45,98 meter hoog.

De Nederlanders hebben ook een andere recordbrekende traditie: de Passies. Nergens ter wereld is de Matthäus Passion zo geliefd als in Nederland. Duizenden Nederlanders gaan met Pasen op pelgrimstocht naar kerken en concertzalen om het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus op muziek te volgen. Jongeren vinden deze eeuwenoude traditie minder aantrekkelijk en gaan liever naar het megafestival Paaspop in Noord-Brabant. Paaspop duurt veel langer dan de drie uur durende Matthäus Passion. Je kunt er namelijk drie hele dagen doorbrengen. En ook hier werd weer een record gevestigd: vorig jaar trok Paaspop 51.000 bezoekers.