Pop-ups: korte smaaksensatie

Denise Kortlever, dinsdag 10 februari 2015 , 163 keer bekeken

1 van 1 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Pop-up restaurants zijn gebaseerd op de Londense supperclubs uit het begin van deze eeuw en bieden culinaire ondernemers of chefs een interessante manier om naam te maken zonder al te veel uit te hoeven geven aan vaste huur of medewerkers. Pop-ups geven chef-koks ook de kans om te experimenteren met nieuwe technieken, smaken en gerechten, en om zichzelf continu opnieuw uit te vinden.

Pop-up restaurants zijn echter niet alleen interessant voor horeca-eigenaren; de exclusiviteit, veelzijdigheid en onzekerheid van deze restaurants blijken ook heel aantrekkelijk voor gasten. Een restaurant kan opduiken op bijzondere locaties die je anders niet snel zou bezoeken, het is spannend om deel uit te maken van een uniek event en het is een perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten. De tijdelijkheid draagt zeker bij aan de charme; als je deze restaurants nu niet bezoekt, is het misschien alweer te laat en heb je echt iets bijzonders gemist. Social media spelen vaak een belangrijke rol: zij verspreiden het nieuws over een pop-up en zijn soms zelfs de enige manier voor gasten om achter een geheime locatie te komen.

Nederlanders hebben de tijdelijke restauranttrend ook omarmd, en er duiken in ons land steeds meer culinaire initiatieven op. In Amsterdam organiseren de drie vrienden achter BAK hot en happening-restaurantavonden op verschillende locaties voor gasten die eenvoudig maar gedenkwaardig willen eten. Hun initiatief toont aan dat restaurants voordeliger (en leuker) kunnen zijn, en de enorme populariteit van deze BAK-avonden lijkt de heren gelijk te geven.

Een ander voorbeeld is de populaire Nederlandse bakkersketen Vlaamsch Broodhuys, die jonge topchefs een culinair podium biedt met een nieuw pop-up restaurant. Michelinster-chef Niven Kunz van restaurant Niven trapte in januari 2013 af met een indrukwekkend tiengangendiner gefocust op lokale groenten.

Een tijdelijk restaurant kan ook een interessante mogelijkheid zijn om gebruik te maken van een anders leegstaande ruimte. Het recent geopende restaurant Baut in Amsterdam, bijvoorbeeld, is slechts open tot hun vergunning 2015 afloopt. Baut heeft een rauwe, urban sfeer en een indrukwekkend menu, en is in korte tijd uitgegroeid tot een echte hoofdstedelijke hotspot.

Baut, Wibautstraat 125, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Pop-ups: korte smaaksensatie