Rotterdam Dag en Nacht: Een route voor fotografen

Heather Tucker, dinsdag 5 maart 2013 , 448 keer bekeken

27 van 28 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Kubushuizen, de grootste basculebrug ter wereld en het hoogste gebouw van Nederland: Rotterdam werd niet voor niets verkozen tot de Architectuurstad van 2007. Als u van fotograferen houdt, is dit een stad in Nederland die u niet mag missen. Ga een dagje op stap, bekijk de unieke architectuur en probeer deze moderne stad vast te leggen.

Overdag

Hotel New York

Begin dag bij Hotel New York in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn op de Wilhelmina Pier. Hoewel het op de pier behoorlijk kan waaien, is de architectuur echt fantastisch. Dicht bij het grote parkeerterrein vindt u het Nederlands Fotomuseum op de Wilhelminakade 332. Dit kleine fotomuseum is een bezoekje waard voordat u door loopt naar de Erasmusbrug.

Het gebied rond de Erasmusbrug (Maastoren, Unilevergebouw, spoorbrug De Hef)

De Erasmusbrug, die ook wel de Zwaan wordt genoemd, is een icoon in de stad. De brug werd in 1996 opgeleverd en is al van alle kanten gefotografeerd, maar het is het proberen waard natuurlijk! Als u voldoende tijd heeft, kunt u ook spoorbrug De Hef bekijken. Dit is een van de weinige spoorbruggen die nog bestaan in Nederland. Daarnaast is er het Unilevergebouw, dat prachtig past tussen de meer historische gebouwen. En de Maastoren, met zijn 44 verdiepingen is deze toren op het moment het hoogste gebouw in Nederland.

Kubushuizen (Wittehuis, Bibliotheek, Blaak, Laurenskerk)

Steek de rivier over en loop naar het marktplein. Op dinsdag en zaterdag is er markt dus als u er op een van deze dagen bent, is dit het perfecte moment om te lunchen met wat lekkers van de markt. Ook als er geen markt is, vindt u hier veel cafés. Naast de drukke markt zijn hier ook de beroemde Kubushuizen, de bibliotheek met zijn opvallende gele huizen, het Wittehuis (de eerste Hollandse wolkenkrabber) en de Laurenskerk, die erg beschadigd raakte tijdens de tweede wereldoorlog maar niet compleet werd vernield en dus zeker het fotograferen waard is.

Museum Boijmans van Beuningen/Museumpark/Kunsthal

Op steenworp afstand van elkaar bieden deze twee musea en het park ertussen niet alleen interessante kunst maar ook veel mooie hoeken, patronen en unieke beelden buiten waarvoor u uw camera kunt pakken. Mis de spiraalvormige hellingen waarop de Kunsthal staat of de Scandinavisch geïnspireerde architectuur van het Boijmans niet.

Rond de Euromast (Scheepvaart en Transport College, het drijvende Chinese hotel)

De Euromast werd speciaal gebouwd voor de Floriade in 1960 en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Vanuit de Euroscoop, een draaiende lift die u naar de top brengt, kunt u genieten van het uitzicht en meer te weten komen over de stad Rotterdam.

‘s Avonds

Euromast

De lichten van de stad gaan een voor een aan, wat prachtige beelden kan opleveren. Het kan dus leuk zijn wat langer op de Euromast te blijven. ’s Nachts kan het koud en winderig zijn, vooral in de herfst en winter, maar de lichten gaan dan wel vroeger aan.

Watertaxi naar het Luxor

U kunt van de Euromast teruglopen naar de Erasmusbrug maar als u energie en tijd wilt besparen, kunt u ook een watertaxi nemen. Er is een halte naast het drijvende Chinese hotel en u kunt uitstappen bij het Luxor Theater, dat aan de andere kant van de brug ligt. U kunt de watertaxi van tevoren reserveren of er een bellen wanneer u aankomt. Het Luxor Theater ziet er 's avonds geweldig uit en is zeker een paar minuten van u tijd waard.

Rond de Erasmusbrug (Maastoren, Unilevergebouw, spoorbrug De Hef)

We zijn weer terug bij de Erasmusbrug, waar we overdag ook al waren. Nu kunt u zien hoe anders de stad er uitziet als de zon onder is gegaan en de lichten aan zijn.

Boompjes/Haven

Als u nog tijd over heeft, maak dan een wandeling langs de rivier de Maas richting de Leuvehaven. Probeer de lichtweerspiegeling op het water vast te leggen. Bij de Leuvehaven vind je een oude haven vol boten en havenapparatuur. Veel boten zijn kleurig verlicht dus ook hier zijn heel wat unieke fotomomenten te vinden. 

NAI

Na de haven loopt u door naar het Nederlands Architectuurinstituut. Het gebouw zelf is interessant maar de licht glooiende gang er net achter is het mooiste. Met zijn pilaren en kleurige lichten is dit een favoriet van veel fotografen.

Schouwburgplein

Ter aflsuiting gaat u naar het Schouwburgplein. Aan het plein liggen het theater, de bioscoop en de concertzaal. De perfecte plek om een kop koffie te drinken en uw spullen op te ruimen voordat u weer naar “huis” gaat. Hopelijk kunt u nog lang na te genieten van alle prachtige beelden die u heeft vastgelegd. 

Ontdek meer in de omgeving
Rotterdam Dag en Nacht: Een route voor fotografen