Say cheese

Denise Kortlever, maandag 27 januari 2014 , 427 keer bekeken

72 van 98 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Betty Koster is de ultieme kaaskenner in Nederland. Ze runt l’Amuse, een geliefde kaaswinkel die te vinden is in Santpoort en Amsterdam. Er zijn maar weinig mensen met zoveel kennis over en passie voor kaas als Betty. Wat onze kaas volgens haar zo bijzonder maakt, is dat ons kleine landje zoveel verschillende regio’s heeft. Die bepalen de smaak. “In Nederland heb je oudere kazen uit het Groene Hart en zoete, smeuïge kaas uit de provincie Brabant, waar de koeien op vol gras grazen. Er zijn pré-salé schapenkazen van het eiland Texel en Terschelling, waar de schapen grazen op zilte weiden. En natuurlijk de intense zuivelproducten uit de provincie Noord-Holland. Een trip langs een aantal verschillende kazen die je zeker moet proeven als je in Nederland bent:

Remeker wordt door Irene en Jan Dirk van der Voort gemaakt op hun boerderij in Lunteren. Ze hebben 100 Jerseykoeien die heel rijke, volle melk geven. Het echtpaar maakt daar uitmuntende biologische kaas van. De rauwe melk wordt verwerkt en vervolgens gerijpt in de kaasopslag, waardoor de smaak zich langzaam ontwikkelt. Remeker kaas rijpt zes maanden en heeft een boterachtige smaak. Oude Remeker is 18 maanden gerijpt en is bovendien wat steviger. Deze kaas is in 2008 verkozen tot ’s Werelds Beste Jersey Kaas en Beste Kaas van Nederland.

Lady’s Blue is een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk, die is vernoemd naar de dame die de kudde leidt, omdat haar vacht de kleur van de kaas heeft. Deze kaas wordt gemaakt op de Kruidenwei in Gelderland door het echtpaar Ayla Groenveld en Ger Entjes. Lady’s Blue kaas is romig en pikant van smaak maar toch verrassend licht verteerbaar.

Le Petit Doruvael mag dan Frans klinken, maar het is toch echt een Nederlandse kaas die door de familie Vlooswijk wordt gemaakt op een boerderij in Montfoort. Dit unieke roodbacteriekaasje (waarvan er maar een paar worden gemaakt in Nederland) is vervaardigd van gepasteuriseerde melk en is te herkennen aan de roodoranje kleur. Le petit Doruvael is een heerlijk romig, zacht kaasje dat opvallend aromatisch smaakt.

Ontdek meer in de omgeving
Say cheese