Theaterrenaissance

Marloes Tervoort, vrijdag 15 november 2013 , 135 keer bekeken

7 van 8 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het toneel. Ooit was ik theatercriticus, waardoor ik veel tijd doorbracht in de Amsterdamse theaters. Alhoewel ik ze mooi vond, waren ze met hun sombere foyers, suffe vestiaires, slechte koffie en dat soort dingen ook nogal ouderwets.

Hoe anders is het nu! In 2008 is de Stadsschouwburg ingrijpend verbouwd. Met een nieuwe zaal, nieuwe ingang aan het Leidseplein en prachtig restaurant met  bar is het theater nieuw leven ingeblazen. De Engelstalige supertitels bij veel shows (met een Engelse vlag gemarkeerd op de website) zijn een handige nieuwe faciliteit voor buitenlandse bezoekers.

Net om de hoek verrees het DeLaMar theater, het geestelijk kind van theaterproducent Joop van den Ende, in 2010 uit de as na een vergaande renovatie. Alhoewel het theater geheel is vernieuwd, heeft het toch iets van de oude sfeer behouden. Er is een apart Grand Café en het menu wordt warm aanbevolen door de bekende restaurantcriticus Johannes van Dam.

Carré, de “Grande Dame” van de Amsterdamse theaters, is aan het begin van de negentiger jaren verbouwd. Het theater werd gesticht door circusdirecteur Oscar Carré en tot op de dag van vandaag wordt er het traditionele Wereldkerstcircus gehouden. Carré biedt een mix van lokale en internationale acts. Ik interviewde ooit Bello Nock, die dat jaar de clown in het Kerstcircus was. Hij zei dat hij 12 shows deed in 4 dagen en omdat hij ADHD had, vond hij dat prima... De circusacts zijn in ieder geval spectaculair en overstijgen zelfs het Cirque du Soleil.

Hotelbars zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot hotspots en ik voorspel hetzelfde voor theaterrestaurants en -bars. Daarom laat ik dit jaar het Wereldkerstcircus voor wat het is en ga ik rondhangen in de foyers en bars van theaters om de sfeer te proeven. En de koffie natuurlijk, want die is waarschijnlijk veel beter geworden!

Ontdek meer in de omgeving
Theaterrenaissance