Trek je schaatsen maar aan!

Denise Mosbach, dinsdag 16 april 2013 , 236 keer bekeken

2 van 2 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ik ben altijd gek geweest op schaatsen, als kind al. Eerst vooral ijshockey maar later ook toerschaatsen. Het mooiste is het natuurlijk op natuurijs: uitgestrekte, prachtige landschappen met besneeuwde bossen en eindeloze ijsvlakten. Schaatsen is ontstaan uit pure noodzaak. In de prehistorie gebruikten onze voorouders runder- of hertenbotten om enorme ijsvelden over te steken. Dergelijke schaatsen zijn in veel Europese landen gevonden, waaronder ook in Nederland.

Een leven zonder schaatsen kan niemand zich inmiddels meer voorstellen. Iedereen volgt vol verwachting de weersvoorspellingen. Zodra het ijs dik genoeg is, stapt elke zichzelf respecterende Nederlander het ijs op. Het is een bonte mengeling van jonge beginners tot doorgewinterde schaatsers. De warmte en gezelligheid van het "après-schaatsen” is net zo belangrijk, denk ik. Wij noemen het “koek-en-zopie”. Je komt weer op krachten met een stuk koek en een warm drankje, vaak een mengsel van bier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel. Proost!

Zoals ik al zei, houd ik vooral van natuurijs. Het is prachtig schaatsen op de meren rond Amsterdam, bij Ankeveen en Loosdrecht. Ze bieden de ultieme schaatservaring in een typisch Nederlands landschap. Ook de Oostvaardersplassen (een relatief jong natuurgebied) zijn fantastisch en niet ver van Amsterdam. Voor echte atleten is er bij voldoende vorst de Elfstedentocht, die ultieme schaatswedstrijd die over een afstand van 200 km elf steden in Friesland aandoet. De laatste tocht werd in 1997 gereden want het ijs is maar zelden overal dik genoeg. Zelf heb ik nooit de hele route geschaatst want je moet echt intensief trainen. Hoe leuk ik schaatsen ook vind, dat zou te ver gaan. Je kunt echter ook stukken van de tocht rijden en dus ben ik een keer van Leeuwarden naar Sneek geschaatst. Genoeg om een idee te krijgen van hoe het echt is.

Als je tijd hebt om de schaats onder te binden, kun je op het kunstijs van de Jaap Edenbaan in Amsterdam stappen. Ook De Uithof in Den Haag heeft een mooie professionele baan van 400 meter waar je ook kunt skiën, karten en zelfs klimmen, als je niet van schaatsen houdt.

Intussen blijf ik op het weer letten. Mijn schaatsen zijn al geslepen, ik ben klaar voor het natuurijs!

Ontdek meer in de omgeving
Trek je schaatsen maar aan!