Trendy worst

Denise Kortlever, maandag 18 maart 2013 , 169 keer bekeken

7 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vroeger was worst een inferieur gerecht dat eigenlijk alleen als snelle, vette hap werd gegeten. Maar dat is nu helemaal anders. Nu consumenten zich steeds meer bewust worden van de ethische vraagstukken rond vlees, lijkt het of iedereen ineens zijn eigen worst maakt. Dat varieert van mensen die houden van koken en zelf in de keuken bezig gaan tot chef-koks in een groot aantal restaurants.

In Amsterdam kun je de avond doorbrengen in het populaire Worst Wijncafe, waar chef-kok Kees Elfring (die ooit werkzaam was bij Chez Panisse in Californië) zo’n 200 wijnen serveert met een heerlijk worstje als bijgerecht. Worst biedt ouderwetse charcutiers een podium voor hun beste producten. Zij zijn van mening dat de charcutier aan de basis van de voedselketen staat en net zo belangrijk is als mensen die wijn, brood of bier maken. Worst ziet dit culinaire ambacht als een manier om dieren te respecteren omdat bijna het hele dier wordt gebruikt om worst te maken. Naast een grote verscheidenheid aan worst kunt u hier ook genieten van de beste terrines, rillettes en salami’s in een ontspannen maar elegante omgeving. Op zondag serveert het café een heerlijke brunch met biologische eieren, scones, cider en natuurlijk verrukkelijke bacon.

Het Nederlandse trio achter Brandt&Levie Worstmakers leerde het vak toen ze een jaar in Italië verbleven. De drie Nederlanders staan inmiddels bekend om hun kwalitatief hoogwaardige, originele en duurzame worst. De normen zijn hoog: al hun producten zijn 100% natuurlijk en tenminste 95% van alle ingrediënten is afkomstig van lokale boeren (voornamelijk het vlees van Baambrugse varkens). De schouderstukken en varkensbuik die ze gebruiken, hebben het vereiste vetgehalte om de beste pancetta en worst te maken. Hun worst met rozemarijn & rozenblaadjes is een aanrader, net als de Piment d’Espelette: een pittige droge worst met Espelette-pepertjes en venkelzaad.

Ontdek meer in de omgeving
Trendy worst