Tweedehands horeca

Jeroen Apers, maandag 5 augustus 2013 , 522 keer bekeken

5 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ik kom graag bij de Noorderparkbar in Amsterdam-Noord. Dit is een klein barretje dat helemaal gebouwd is van materialen afkomstig van Marktplaats, zeg maar de Nederlandse eBay. Het eindresultaat lieten de ontwerpers geheel afhangen van wat ze op deze website tegenkwamen. Omdat alle bouwmaterialen bij particulieren zijn opgehaald, heeft elk onderdeel van de bar zijn eigen verhaal. Dit is uitgebreid gedocumenteerd op de (Nederlandstalige) weblog hetkomtaltijdgoed.nl. Leuk om te lezen als je er van je kopje koffie geniet.

En zo zijn er in Amsterdam meer populaire horecagelegenheden ontworpen volgens deze recyclingfilosofie. Dat gaat van oude woonkamermeubels in de Bloemenbar tot de 'ruïnebar' Roest, gesitueerd in een oude fabriekshal. Dit soort plekken kunnen soms een goede impuls geven aan een buurt. Zo is ook mijn favoriete bar Hannekes Boom ontstaan. Omdat grootse bouwplannen stil kwamen te liggen en de gemeente toch de levendigheid in dat gebied wilde behouden, werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een vijfjarig initiatief. Een korte periode om een investering terug te verdienen. Om toch uit de kosten te komen werd Hannekes Boom bijna volledig gebouwd met tweedehands materialen, vaak afkomstig uit afvalcontainers. Inmiddels is het eigenzinnige tentje een ware hotspot geworden; vooral in de zomer, omdat je er direct voor de deur je boot kunt aanleggen.

Nog zo’n inspirerende plek vind ik Restaurant Moes, waar vooral gekookt wordt met lokale producten. Het is ontworpen door Superuse-Studios, architecten met een heldere filosofie: wat je van dichtbij haalt is goed. Bij elk project wordt eerst een 'oogstkaart' gemaakt, waarop staat aangegeven waar in de buurt de bouwmaterialen gehaald kunnen worden. Voor Moes lieten ze hun oog vallen op de bewegwijzeringslichtbakken van luchthaven Schiphol, rubberrollen uit de printindustrie als tafelbekleding en het hout van kabelhaspels als bouwmateriaal voor de inrichting.

Tweedehands materialen kunnen voordelig zijn, omdat je er snel mee kunt bouwen. Met zeecontainers bijvoorbeeld. Bij het ontwerpen van restaurant Wijn of Water in Rotterdam was bekend dat het restaurant een aantal keer zou moeten verhuizen. Er is toen gekozen om het etablissement uit negen zeecontainers op te bouwen, want die zijn makkelijk te verplaatsen. Het rauwe basismateriaal zorgt verrassend genoeg niet voor een industriële uitstraling. Stijlvol eten in een zeecontainer met uitzicht op de haven: lang leve de crisis!

Noorderparkbar, Floraparkweg 1, Amsterdam
Bloemenbar, Handboogstraat 15, Amsterdam
Roest, Czaar Peterstraat 213, Amsterdam
Hannekes Boom, Dijksgracht 4, Amsterdam
Restaurant Moes, Prins Hendrikkade 142 sous, Amsterdam
Restaurant Wijn of Water, Loods Celebes 101, Rotterdam

Ontdek meer in de omgeving
Tweedehands horeca