Viva España en Holanda

Racheda Kooijman, maandag 7 januari 2013 , 96 keer bekeken

2 van 2 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Zou er stiekem in elke Nederlander een gepassioneerde Spanjaard kunnen schuilen? Zijn de kalme en bedaarde Nederlanders in werkelijkheid vol vuur en passie? Dat zou in ieder geval verklaren waarom Spanje een favoriete vakantiebestemming is. En ook waarom flamenco zo populair is in Nederland. Elke grote stad heeft zijn flamencoscholen en wanneer Spaanse artiesten het podium betreden, zijn de kaartjes al snel uitverkocht. De eerste Biënnale in 2006 was daarom een kwestie van tijd en sindsdien verzamelen de beste Spaanse flamencoartiesten zich hier om het jaar om de laatste ontwikkelingen te laten zien. Dankzij de kruisbestuiving met andere muziekculturen en genres noemen de organisatoren het inmiddels “Flamenco in alle toonaarden”.

Verwacht op de Biënnale geen stippenjurken, Spaanse fans, olé-geroep en andere clichés. Hier wordt de flamenco als kunstvorm neergezet en dat is ook precies wat het is. De vele ritmes, diepgewortelde emoties en gepassioneerde teksten gaan vergezeld van een dans die fysieke beheersing, kracht en schoonheid belichaamt.

Elk festival staan er grote namen en veelbelovend talent op het podium. Dit jaar is het niet anders. Belén Maya & Mayte Martín, Isabel Bayón, Diego Carrasco. Allen artiesten die hun talent hebben bewezen en de kunst hebben vernieuwd. Als u op de Biënnale voor het eerst de flamenco ziet, probeer dan vooral de stem van Carmen Linares, het gitaarspel van virtuoos Diego del Morao en de fenomenale dans van Israel Galván te ervaren.