Wandelen op het strand van Scheveningen

Ulrike Grafberger, dinsdag 16 april 2013 , 871 keer bekeken

40 van 47 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Als Zuid-Duitse zit ik bij stormachtig weer het liefst met een goed boek op de bank maar een Nederlander gaat dan liever naar het strand om “lekker uit te waaien”. Ik vind het maar een rare combinatie: “lekker” en “uitwaaien”, want het betekent bij windkracht 6 op het strand lopen terwijl je wordt gezandstraald.

Gratis scrubbehandeling op het strand

Op een koude, stormachtige dag met windkracht 9 tot 10 liet ik me overhalen om naar het Scheveningse strand te gaan. Ik dacht dat niemand anders zo gek zou zijn om zich in die striemende wind op het strand te begeven. Maar ik had het mis: er stonden massa’s mensen op het strand die de wind in het gezicht wilden voelen. Bij windkracht 9 is dat behoorlijk oncomfortabel en het is moeilijk stilstaan als de windsnelheid 75 km per uur bedraagt. Ook tegen de wind in lopen is niet echt een lolletje. En dan heb ik het nog niet eens over de gratis scrubbehandeling en de rode neus en wangen.

We lopen dus dapper tegen de wind in over het strand. Met zandkorrels tussen onze tanden, in onze ogen, in ons haar en onze oren. Er vliegt overal zeeschuim rond. Ik moet toegeven: ik heb wel een frisse neus gehaald.

Opwarmen met warme chocolademelk

Wat er zo mooi is aan zo’n strandwandeling is het opwarmen erna. Wanneer de strandtenten geopend zijn (tussen maart en oktober), is dat natuurlijk het allerleukst. Een mok warme chocolademelk smaakt bijzonder goed als het buiten stormt. Als je even uit de wind wilt zitten, kan ik je de volgende restaurants aan de Scheveningse haven aanraden: Voor verse vis moet je bij Simonis zijn (Visafslagweg 20). Toegegeven, het is geen gezellig restaurant waar je romantisch met zijn tweeën gaat eten maar een grote viswinkel waar over de luidspreker wordt aangekondigd dat je bestelling klaar is. Maar er is geen betere manier om vis te eten in Scheveningen en het is relatief goedkoop.

Vers gebrouwen bier en goede wijn

Als je liever een stijlvol menu van sterrenklasse eet (met de beste verse vis natuurlijk), zit je beter bij Mero’s (Vissershavensweg 61e, bij de eerste haven). Bij Simonis is de benadering aardser maar hier word je perfect en heel charmant bediend. De vis wordt geserveerd met een passende wijn, maar ook vleesliefhebbers en vegetariërs zullen hier zeker iets naar hun gading vinden. Wil je liever een glas bier en een portie bitterballen? Het zal je verbazen te horen dat de haven van Scheveningen zijn eigen bier brouwt. Het hele jaar door worden er 14 soorten bier geproduceerd van het puurste duinleidingwater, dus niet alle soorten zijn altijd op voorraad. “Frisse Wind” en “Schevenings Triple” zijn klassiekers. De bierliefhebber gaat naar Brouwcafé (Dokter Lelykade 28), met een geweldig uitzicht op de schepen direct aan de tweede haven.

Dus ga als het weer eens stormt eerst “lekker uitwaaien” en dan heerlijk vis eten in de haven. Zo geniet je het meest van een winderige dag.

Ontdek meer in de omgeving
Wandelen op het strand van Scheveningen