Wil je een stukje echte Nederlandse kaas?

Ulrike Grafberger, maandag 10 juni 2013 , 887 keer bekeken

13 van 19 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wij hebben het hier maar makkelijk in Nederland. Als we zin hebben in een stukje kaas, lopen we gewoon even een van de vele kaaswinkels binnen. Daar staan de Goudse wielen opgestapeld tot aan het plafond en ruikt het heerlijk naar kaas. We halen er stevige oude kaas, kopen een stukje boerenkaas en knabbelen op de uitgestalde kaasblokjes om te proeven hoe ze smaken. Maar wat doe je als je ontzettende trek krijgt in Nederlandse kaas maar in Berlijn, London of Kopenhagen woont?

Daar kan ik een eenvoudig antwoord op geven: bestel gewoon je favoriete kaas online en hij wordt tot aan je deur bezorgd. En de beste winkel daarvoor is de Goudse Kaas Shop! Bij deze kaasmaker, die vlakbij Gouda is gevestigd, kun je heerlijke Goudse kaas van jong tot overjarig bestellen, maar ze hebben ook boerenkaas, Beemster en Old Amsterdam, Friese nagelkaas, komijnekaas en nog veel meer andere kazen. Zelfs stroopwafels en echte Nederlandse kaasschaven heb je met één klik in huis. Bij prijsvergelijking is gebleken dat de producten van de Goudse Kaas Shop niet duurder zijn dan de kazen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht en ze zijn nog lekkerder ook. Ik heb mijn bestelling bij de Goudse Kaas Shop getest bij de echte Nederlandse kaaskenners. We waren unaniem: deze kaas is echt een klasse apart.

Dat komt omdat de kaas wordt gemaakt door een familiebedrijf dat al sinds 1970 kaas produceert volgens eeuwenoude tradities. De kazen worden vervolgens verkocht op markten in Flevoland. Een paar jaar geleden begon het bedrijf een online winkel, waar zelfs kaasliefhebbers aan de andere kant van de wereld graag hun bestellingen plaatsen. De kaas blijft vers omdat hij pas op de dag van aankoop wordt gesneden, vacuüm wordt verpakt en in de zomer gekoeld wordt verzonden. Een paar dagen later ligt er een stuk heerlijke Nederlandse kaas op je tafel.

Nog een paar kaastips van Nederlandse kaaskenners:

1) Wat lekker is om erbij te eten

Hollanders eten hun kaas graag met mosterd en zuur. Dat wil zeggen met (Amsterdamse) zilveruitjes, augurken en (grove) mosterd. De combinatie met zoet, zoals vijgenpuree of gedroogde abrikozen, is overigens ook erg geliefd.

2) Wat lekker is om erbij te drinken

Mijn vriend Peter van de slijterij om de hoek zegt: “Korenwijn of een eenvoudige jenever hebben de meest subtiele smaak. Als je iets minder sterks wilt bij je Goudse kaas, kun je ook een lekker Nederlands biertje, zoals Hertog Jan, erbij nemen. Maar je kunt er natuurlijk ook wijn bij drinken.”

3) De perfecte temperatuur

Walter Peters van de Goudse Kaas Shop raadt aan om de kaas ongeveer een half uur voor consumptie uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur kan komen, maar laat de kaas wel in de verpakking zitten.

Nu je alle informatie hebt, hoef je alleen nog maar mosterd, augurken en bier te halen en naar de website van de Goudse Kaas Shop te gaan. Ze leveren wereldwijd en de verzendkosten zijn redelijk. De website is in meerdere talen beschikbaar: http://www.goudsekaasshop.nl/.