Zeeuwse oesters

Ulrike Grafberger, dinsdag 15 april 2014 , 1.899 keer bekeken

76 van 94 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Als je zoals ik uit Beieren komt, heb je eigenlijk niet zo veel met mosselen en oesters. Ik had ze allebei al wel eens geproefd, maar om nu zelf een heel bord oesters te bestellen, zag ik niet zo zitten. Daarom wist ik ook niet zo goed wat ik ervan moest denken, toen we naar Yerseke gingen om oesters te eten. Yerseke is een van de belangrijkste oesterkweekgebieden van Europa. In de zeearmen van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer groeit de beroemde Zeeuwse oester. Het Zeeuwse dorp Yerseke zelf is één lange aaneenschakeling van oesterkwekerijen.

Een van de oesterkwekers hier is de sympathieke Jean Dhooge. Zijn familie kweekt al vier generaties lang oesters en mosselen. Hijzelf kwam op het idee om in zijn Oesterij – een combinatie van museum en restaurant – een inkijkje te geven in het werk van een oester- en mosselkweker. Met grote passie en kennis van zaken leidt Jean ons rond door zijn bedrijf. We lopen langs de putten waarin de oesters in zeewater liggen dat eenmaal per dag volledig wordt ververst. Vanuit het water belanden ze zo op tafel. In deze bassins liggen de oesters alleen de laatste dagen en weken voordat ze worden gegeten, zodat het zand nog eenmaal goed wordt weggespoeld. De kinderkamers van de oesters zijn het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Hier groeien de oesters in vier tot vijf jaar in 'alle vrijheid' op. Elke oesterkweker heeft zijn eigen perceel in het water waarin 'zijn' oesters liggen.

Wat ik niet wist, is dat oesters om te groeien een vaste ondergrond nodig hebben waarop ze zich vasthechten. Vroeger groeiden ze op oude dakpannen die speciaal voor de oesterkweek in het water werden gelegd. Tegenwoordig worden hiervoor mosselschelpen gebruikt. Voordat de oesters volgroeid zijn, worden ze minstens viermaal op de zeebodem gedraaid. Hierdoor krijgen ze hun mooie ronde vorm.

Zijn ze eenmaal volwassen, dan worden ze verplaatst naar de oesterput pal naast de Oesterij waar Jean ze ons trots laat zien. De absolute ster onder de oesters uit Zeeland is de 'platte' Zeeuwse oester die een heel eigen, vrij zilte smaak heeft. Omdat deze oestersoort tijdens de strenge winter van 1963 zo goed als uitgestorven was, werd de Japanse oester, ook wel wilde Zeeuwse oester of creuse genoemd, naar Zeeland gehaald. Ook die oesters heeft Jean in zijn assortiment.

Genoeg gepraat, het is de hoogste tijd om de oesters ook echt te gaan proeven. De setting bevalt al gelijk: niks geen trendy inrichting. Bij de Oesterij zit je aan eenvoudige houten tafels en kun je als je wil ook één enkele oester bestellen om te proeven, voor twee euro. Die wordt dan mooi geserveerd met zeegras en brood. En geloof het of niet: het smaakt helemaal niet slecht. Nog eentje... Oesters met hollandaisesaus, gebakken oesters met uien, gegratineerd met kaas... We smullen van al dat lekkers in de Oesterij en kunnen alleen maar tegen iedereen zeggen: gewoon proberen!

Adres: Oesterij, Havendijk 12, Yerseke in Zeeland

Ontdek meer in de omgeving
Zeeuwse oesters