Zoeken naar traditionele Hollandse gerechten

Denise Kortlever, dinsdag 5 maart 2013 , 1.660 keer bekeken

127 van 230 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Vraag een Fransman naar het typisch Franse eten en hij zal je waarschijnlijk alles vertellen over croissants en bouillabaisse. De Spanjaard prijst de tapas aan en Italianen zijn gek op hun “pasta di mamma”. Maar hoe zit het met Nederlands eten? Is er zoiets als de traditionele Nederlandse keuken? Het antwoord is ja en de populariteit van deze gerechten lijkt groeiende.

In de afgelopen paar jaar zijn echte lokale producten en traditionele “gerechten van oma” steeds populairder geworden. Een klassiek voorbeeld van een Nederlands gerecht is “stamppot”, een mengsel van gestampte aardappelen met groenten dat vaak met worst wordt geserveerd. De favorieten worden gemaakt met boerenkool of peen en ui (“hutspot”). “Draadjesvlees” is een andere klassieker. Dit is een stoofpot van uit elkaar vallend rundvlees, dat urenlang met kruidnagel en laurier op een zacht vuurtje heeft gestaan.

Restaurant Moeders in Amsterdam is een mooie plek om deze eenvoudige maar troostrijke gerechten te proeven. Je eet van een opvallende mix van vintage serviesgoed; de muren zijn behangen met foto’s van moeders. De sfeer is ietwat chaotisch maar uitnodigend. Als je weinig te besteden hebt, is Hap Hmm een goede keuze. Dit restaurant serveert ouderwetse Nederlandse gerechten voor heel betaalbare prijzen: een complete maaltijd kost je minder dan 10 euro. Probeer klassiekers als gehaktballen van oma met gekookte aardappelen en stoofpeertjes. Loetje serveert naar horen zeggen de beste biefstuk van Amsterdam, die traditioneel in veel boter is gebakken en wordt geserveerd met jus, brood en patat. Deze drie restaurants zijn de “doe maar gewoon” plekken waar je naartoe gaat als je trek hebt in een ongecompliceerde, traditioneel Nederlandse maaltijd.

Bij Greetje worden typisch Nederlandse gerechten en lokale ingrediënten naar een hoger niveau getild. Dit klassiek ingerichte restaurant is de beste plaats om te genieten van een tosti van Fries suikerbrood met een terrine van eendelever en appelstroop, geserveerd met appelmoes met kaneel en dropijs als dessert.

Ga naar het lieflijke Gartine voor een Hollands ontbijt of een Nederlandse lunch met specialiteiten als “wentelteefjes” of desembrood met “likkepot” (leverworst).

Bon appétit!

Moeders, Rozengracht 251, Amsterdam
Hap Hmm, Eerste Helmersstraat 33, Amsterdam
Loetje, Johannes Vermeerstraat 52, Amsterdam
Greetje, Peperstraat 23, Amsterdam
Gartine, Taksteeg 7, Amsterdam

Ontdek meer in de omgeving
Zoeken naar traditionele Hollandse gerechten