Categorie:Liberation Route

Herdenk de oorlog; vier de vrijheid

Nederland herdenkt jaarlijks op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hen die omkwamen tijdens latere vredesmissies. Op 5 mei viert het hele land de vrijheid. In september en oktober worden Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde herdacht.

Sloedam herdenking
Sloedam herdenking
  • Nederland herdenkt op 4 mei oorlogsslachtoffers, op 5 mei vieren we de vrijheid.
  • Bezoek de herdenking van Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde in september en oktober.
  • Door het hele land zijn herdenkingen en feesten.

Herdenking Sloedam - Arnemuiden

Jaarlijks worden in oktober op de Sloedam de slachtoffers van het begin van de oorlog en de Slag om de Sloedam herdacht. Het gehele jaar door kunt u op deze plek de gedenkplaats bezoeken, waar meerdere monumenten de slachtoffers die hier het leven lieten herdenken en eren.

Lichtjesroute - Eindhoven

Bij de bevrijding in 1944 werden de geallieerden in Eindhoven begroet met lampen achter de ramen. Elk jaar is er daarom in september de Lichtjesroute, een eerbetoon aan de bevrijders van toen. Door de hele stad vindt u verlichting in allerlei vormen en maten.

Sunset March - Nijmegen

Sinds de opening van de nieuwe brug ‘De Oversteek’ bij Nijmegen, loopt elke dag één veteraan tijdens zonsondergang naar de overkant. Dit als eerbetoon aan de 48 Amerikaanse militairen die in 1944 omkwamen bij de oversteek van de Waal. De 48 lampen op de brug worden één voor één ontstoken, de veteraan en de andere deelnemers lopen in hetzelfde tempo mee. U kunt trouwens ook op een ander moment over de brug wandelen, waarbij u een mooi uitzicht heeft over de omgeving en de bruggen die door de geallieerde troepen werden veroverd.

Sunset March

Airborne Wandeltocht - Oosterbeek

De Airborne Wandeltocht is de grootste ééndaagse wandeltocht ter wereld, jaarlijks begin september. Een sportief eerbetoon aan de ruim 1.700 Britten en Polen die bij de Slag om Arnhem het leven lieten.

Airborne Walktour

Herdenking Slag om Arnhem - Arnhem

Elk jaar in de periode van 17 tot 26 september wordt in de wijde regio van Arnhem de Slag om Arnhem herdacht. Eén van de hoogtepunten is de plechtigheid op de eerste vrijdagavond aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem zelf om alle geallieerden te herdenken die omkwamen. Nog steeds zijn er Britse en Poolse oorlogsveteranen aanwezig tijdens deze indrukwekkende en druk bezochte herdenking.                                  

Bridge to Liberation Experience - Arnhem                         

Direct na de herdenking onderaan de John Frostbrug begin naast dezelfde brug de Bridge to Liberation Experience. Een prachtig en vernieuwend evenement met film en live-muziek ter herdenking van de Slag om Arnhem in 1944. Vanaf de Rijnkade ziet u een show met indrukwekkende, persoonlijke verhalen over Arnhem in de oorlogsjaren.

Paradroppings en herdenking Ginkelse Heide - Ede

De dag na de herdenking in Arnhem, de eerste zaterdag in de periode 17-26 september, worden op de Ginkelse Heide bij Ede de Airborne luchtlandingen van september 1944 herdacht. Voor en na de drukbezochte herdenking bij de schaapskooi worden honderden parachutisten boven de Ginkelse Heide gedropt.

Liberation Concert - Margraten

De herinnering aan alle gesneuvelde Amerikaanse militairen wordt in september levend gehouden met een herdenkingsconcert op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten.

Bevrijdingsfestival Limburg - Roermond

Op 5 mei, de Nederlandse Bevrijdingsdag, zijn overal festivals om de vrijheid te vieren. Ook op de Markt van Roermond wordt met muziek stil gestaan bij de vrijheid.

Kijk voor evenementen op de herdenkingskalender.

Bekijk op de kaart

Bekijk deze video: Bridge to Liberation Experience

Vond je dit interessant? Ontdek meer