Historische plekken in Nederland - Holland.com
Liberation Route

Historische plekken in Nederland

Op diverse plekken in Nederland kunt u de sporen van belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog terugvinden. Zo zijn er in Zeeland en Noord-Brabant monumenten om de Slag om de Schelde te herdenken en herinneren in Gelderland en Limburg bruggen en gebouwen aan de strijd van toen. Kijk ook op www.liberationroute.com voor een overzicht van plekken die u als geïnteresseerde in de oorlog gezien moet hebben.

  • Bezoek de compleet ingerichte bunker bij Uncle Beach in Zeeland.
  • Bezoek in september de paradroppings op de Ginkelse Heide tussen Ede en Arnhem.
  • Drink uw koffie op de plek waar de bezetters in 1945 de overgavebevelen ondertekenden: Hotel de Wereld.

Oorlogsmonument Sloedam - Arnemuiden

Op verschillende plekken in Zeeland markeren monumenten de plekken waar tijdens de oorlog hevig werd gevochten. Zo is er het oorlogsmonument op de Sloedam ter herinnering aan de Fransen, Canadezen en Britten die in mei 1940 en in 1944  omkwamen. Bij Westkapelle bezoekt u het landingsmonument. Bij Vlissingen, op de plek waar de geallieerde troepen vanuit zee aan land kwamen, vindt u Uncle Beach met een compleet ingerichte Duitse bunker.

Ginkelse Heide - Ede

Op de Ginkelse Heide bij Ede landden op 18 september 1944 2.000 Britse parachutisten om de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De Slag om Arnhem mislukte uiteindelijk en een groot deel van Nederland bleef in handen van de bezetter. Ieder jaar in september zijn er paradroppings en een herdenkingsplechtigheid op de heide om de strijd te herdenken.

John Frostbrug en de Eusebius Kerk – Arnhem

Operatie Market Garden strandde in 1944 tijdens de Slag om Arnhem. De brug over de Rijn bleek een ‘brug te ver’. De brug werd later vernoemd naar Luitenant-Kolonel John Frost, die met 600 lichtbewapende parachutisten de brug vier dagen had behouden. De Eusebiuskerk raakte tijdens de Slag om Arnhem zwaar beschadigd. Tegenwoordig brengt een glazen lift u naar 73 meter hoogte voor een uitzicht over het toenmalige strijdgebied.

Waalbrug - Nijmegen

Met canvas-bootjes staken 260 Amerikaanse militairen in september 1944 bij Nijmegen rivier de Waal over om twee bruggen te veroveren. Tijdens de ‘Oversteek' kwamen 48 geallieerde militairen om. De nieuwe brug over de Waal die in 2013 in gebruik werd genomen, kreeg als eerbetoon de naam ‘De Oversteek’. Iedere dag herdenkt de Sunset March de omgekomen Amerikanen.

Hotel De Wereld - Wageningen

Op 5 mei 1945 ondertekende de Duitse generaal Blaskowitz op deze plek de overgavebevelen namens de Duitse troepen in Nederland. De ondertekening volgde op de overgave van het Duitse leger op 4 mei op de Lüneburgerheide in Duitsland. In Hotel de Wereld kunt u in de hal origineel beeldmateriaal van de ondertekening bezichtigen en een virtuele tour door het hotel maken. In de Capitulatiezaal is nu een bar waar u terecht kunt voor koffie, thee of een lunch. Een kamer boeken en overnachten op deze historische plek kan natuurlijk ook.

Sint-Christoffelkathedraal Roermond

De stad Roermond raakte zwaar beschadigd tegen het einde van de oorlog. In 1944 werd het een frontstad en vertrokken de inwoners. In februari 1945 bliezen de bezetters zelfs de toren van de kathedraal op. Na de oorlog kon die weer gerenoveerd worden. Tegenwoordig kunt u deze beklimmen en geniet u van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Bekijk op de kaart

Vond je dit interessant? Ontdek meer