Nationaal Monument Kamp Vught

240 keer bekeken

9 van 13 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Kamp Vught was een concentratiekamp van de Nazi’s in Vught, in de buurt van ‘s-Hertogenbosch.

  • Ervaar de geschiedenis en waarom het voormalige SS-kamp Vught vandaag nog zo belangrijk is.
  • Kamp Vught was het enige door de SS bestuurde concentratiekamp buiten Duitsland in West-Europa.
  • Vandaag de dag is Kamp Vught een nationaal monument met de namen van alle mensen die er gestorven zijn.

Kamp Vught was het enige direct door de SS bestuurde concentratiekamp buiten Duitsland in West-Europa. In het kamp, dat in 1943 in werd gebruik genomen, hebben 31.000 gevangenen gezeten, waarvan er 749 in het kamp stierven. Anderen werden kort voordat de Geallieerden het kamp in 1944 bevrijdden naar andere kampen verplaatst. 

In Kamp Vught werden onder andere joden, politiek gevangenen, zigeuners, homoseksuelen en verzetsstrijders gedetineerd. Gevangenen moesten producten voor de Duitse oorlogsindustrie, zoals knijpkatten en radio's, maken. Ondanks hun zware omstandigheden wisten de gevangen zelfs in het kamp zelf nog verzet te plegen door de goederen die ze moesten maken te saboteren.

Bunkerdrama

Kamp Vught was het toneel van veel wreedheden van de Duitse bezetter. Eén van de beruchtste gebeurtenissen is het bunkerdrama. Als vergelding voor een protest van de vrouwen in het kamp liet de kampcommandant op 15 januari 1944 vierenzeventig vrouwen in cel 115 - een bunker van 9 vierkante meter zonder ventilatie - opsluiten. Als de volgende ochtend de deur van de bunker weer open gaat, hebben tien vrouwen het niet overleefd.

Museum en Monument

Tegenwoordig bevindt zich op het terrein van het voormalige kamp een educatief museum, en zijn er een gevangenenbarak, drie wachttorens en de originele omheining, en cel 115 – waar het afschuwelijke bunkerdrama plaatsvond – gereconstrueerd. De executieplaats is tegenwoordig een nationaal monument met de namen van alle mensen die er gestorven zijn.

Ontdek meer in de omgeving
Nationaal Monument Kamp Vught
Adres: 
Lunettenlaan 600
5263NT Vught
Bekijk deze video: Nationaal Monument Kamp Vught