© Liberation Route
Categorie:Liberation Route

Ontdek bevrijdingsverhalen met luisterplekken en gidsen

De bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog speelde een belangrijke rol in de overwinning van de Geallieerden op de Asmogendheden. Nederland werd uiteindelijk bevrijd na een zeer intense strijd en een aantal van de meest ambitieuze operaties van de hele oorlog. Je hebt nu de mogelijkheid om bijna 200 luisterplekken door heel Nederland te bezoeken. Hier kun je luisteren naar hoorspelen en getuigenissen van mensen die deze uitzonderlijke periode in de Nederlandse geschiedenis overleefden. Je kunt de Liberation Route ook verkennen tijdens een persoonlijke tour met een ervaren gids. 

  • Bezoek luisterplekken om de verhalen van de bevrijding van Nederland door de Geallieerden tot leven te brengen.
  • Huur een ervaren gids in om belangrijke geschiedkundige plekken te bezoeken of meer te ontdekken over de ervaringen van je familieleden.
  • Volg de Liberation Route en hoor de getuigenissen van burgers en militairen die deze uitzonderlijke periode meemaakten.

Hoe de bevrijding van Nederland de weg vrijmaakte voor de Geallieerde overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een aantal van de belangrijkste operaties en veldslagen die leidden tot de overwinning van de Geallieerden in Europa vonden plaats in Nederland. Voorbeelden zijn de mislukte Operation Market Garden, waarbij men bruggen over de grote Nederlandse rivieren wilde veroveren en het hart van de Duitse oorlogsmachine hoopte te breken; de Slag om de Schelde in de Nederlandse provincie Zeeland en Operation Veritable, een keerpunt in de oorlog die uiteindelijk leidde tot de overwinning van de Geallieerden. Als je terug in de tijd wilt reizen, deze uitzonderlijke momenten in de geschiedenis wilt ervaren en meer te weten wilt komen over de rol van de bevrijding door de Geallieerden in Nederland, zijn er veel musea en historische plekken door het hele land die je kunt bezoeken.

Luister op speciale luisterplekken naar de verhalen achter de bevrijding van Nederland

Je kunt ook meer dan 200 luisterplekken langs de Liberation Route bezoeken om de overwinningen, verschrikkingen en gedenkwaardige momenten uit deze veelbewogen periode in de geschiedenis te ervaren. Op deze unieke plekken hoor je de verhalen van de mensen die de oorlog meemaakten: getuigenissen en hoorspelen over wat er op deze plekken gebeurde tijdens de gevechten en de bezetting. De luisterplekken vind je in duidelijk gemarkeerde stenen, pilaren en kolommen.

Dit netwerk van levende herinneringen vertelt hoe de Nederlanders werden bevrijd door de Geallieerden. Elke luisterplek bevindt zich op een plek van geschiedkundig belang, waaronder de plek waar de Slag om Overloon plaatsvond (een van de vreselijkste gevechten uit de oorlog), Westerbork, het doorgangskamp in de provincie Drenthe, en Het Apeldoornse Bosch, een psychiatrische inrichting van waaruit honderden gehandicapte en geesteszieke Joden naar Auschwitz-Birkenau werden afgevoerd. De verhalen zijn in meerdere talen te beluisteren en door heel Nederland te vinden. Je kunt de verhalen ook downloaden van www.liberationroute.com of beluisteren via een gratis app voor iPhone en Android. 

Persoonlijke tour met ervaren gids

Er is geen betere manier om de Liberation Route te verkennen dan in de voetsporen van de dappere burgers en militairen te treden, die alles op het spel zetten om het land te bevrijden en de Duitse krijgsmacht te verslaan. Een van de meest bijzondere manieren om dit te doen is met een expert van het Europese Gidsen Netwerk van de Liberation Route. Dit kan met een groep of individueel. Deze gekwalificeerde geschiedkundige specialisten kunnen je alles vertellen over de bestemmingen die je wilt bezoeken, zoals de John Frostbrug in Arnhem of de talloze militaire begraafplaatsen in Nederland. Als je meer wilt weten over de rol van je familieleden in de oorlog, kunnen de gidsen je helpen om je persoonlijke tour vantevoren te plannen. Deze privétours kunnen gedurende het hele jaar worden geboekt.   

Verken de Liberation Route, de internationale herdenkingsroute, door Nederland en treed in de voetsporen van de bevrijders.

Vond je dit interessant? Ontdek meer