Oorlogsbegraafplaatsen in Nederland

160 van 170 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op verschillende plekken in Nederland vindt u oorlogsbegraafplaatsen. Het zijn de laatste rustplaatsen van ondermeer Amerikanen, Canadezen, Britten, Polen, Fransen, Nederlanders en Duitsers die in Nederland sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De indrukwekkende begraafplaatsen zijn een herinneringsplek om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  • Breng een eerbetoon aan hen die het grootste offer brachten voor onze vrijheid.
  • Lees de namen van 32.000 Duitse militairen op de begraafplaats bij Ysselsteyn.
  • Bezoek de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, waarvan de toren al van ver te zien is.

Amerikaanse Begraafplaats - Margraten

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op de begraafplaats rusten 8.301 Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. De namen van nog eens 1.722 vermisten staan op de ‘Muren der Vermisten’ . Vrijwilligers geven gratis rondleidingen en u kunt de kapel bezoeken om de slachtoffers te herdenken.

Canadese Oorlogsbegraafplaats  – Bergen op Zoom, Groesbeek en Holten

Op drie plekken in Nederland kunt u Canadese Oorlogsbegraafplaatsen bezoeken. De grootste Canadese begraafplaats ligt bij Groesbeek. 2.619 militairen die sneuvelden, hebben hier hun laatste rustplaats. Canadese militairen die omkwamen bij de Slag om de Schelde, liggen begraven in Bergen op Zoom. In totaal rusten hier 1.116 militairen. In Holten liggen 1.394 Canadezen begraven. Informatie van alle gesneuvelden die hier liggen, is te vinden in het informatiecentrum.

Oorlogsbegraafplaatsen van het Gemenebest – Overloon en Oosterbeek

In Oosterbeek bij Arnhem liggen de militairen die omkwamen bij Operatie Market Garden en de gevechten daarna: 1.680 Britten en 73 Polen. Elk jaar in september wordt de Slag om Arnhem herdacht met diverse activiteiten in en rond Arnhem. In Overloon liggen de militairen begraven die eind 1944 omkwamen. Op één Nederlander na, zijn alle militairen hier Brits. U kunt hier ook een bezoek brengen aan het nabijgelegen Oorlogsmuseum.

© Berry de Reus

Franse Oorlogsbegraafplaats - Kapelle

Van de meer dan 600 Franse militairen die in Nederland het leven lieten tijdens de oorlog, zijn er 229 begraven op de begraafplaats in Kapelle.

Poolse Oorlogsbegraafplaats - Breda

Meer dan 500 Poolse militairen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland om. Van hen vonden 156 een laatste rustplaats op de Poolse Oorlogsbegraafplaats in Breda.

Nederlandse Erevelden – Rhenen en Loenen

Op het Ereveld in Loenen rusten bijna 4.000 Nederlanders. Sinds de jaren tachtig vormt het Ereveld Loenen niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook Nederlandse militairen en burgers die zijn omgekomen tijdens latere vredesmissies worden hier begraven. Het militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de laatste rustplaats van Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden, onder andere tijdens de strijd om de Grebbelinie. Het ereveld bij Rhenen telt ruim 850 graven.

© Rob Gieling

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

In het Limburgse Ysselsteyn, niet ver van de Duitse grens, ligt de enige Duitse Oorlogsbegraafplaats in Nederland. Op 17 hectare liggen bijna 32.000 gesneuvelde militairen. Voor elk van hen is hier een kruis geplaatst, de meeste voorzien van een naam en geboortedatum. Ook 85 Duitse slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog liggen hier begraven.

Ook op andere algemene en oorlogsbegraafplaatsen in Nederland zijn militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. Kijk op www.liberationroute.com voor meer informatie.

Bekijk deze video:Groesbeek Canadese Oorlogsbegraafplaats

Limburg

Hier vindt u heuvels en grotten, wijnhellingen en cultuur, winkelplezier en gastronomische lekkernijen.

Noord-Brabant

Ontdek het bourgondische leven in Noord-Brabant.

Zeeland

Ontdek de weidse natuur, middeleeuwse stadjes en culinaire specialiteiten.

Gelderland

De grootste provincie van Nederland biedt vele fantastische activiteiten.