Oorlogsmusea in Gelderland en Limburg

1.317 keer bekeken

35 van 42 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Gelderland en Limburg felle strijd gevoerd, onder andere tijdens Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. In de verschillende musea in deze regio komt u daar meer over te weten.

  • De Airborne Experience in het Airborne Museum ‘Hartenstein’ laat de oorlog in al zijn hevigheid voelen.
  • Beleef de vrijheid in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
  • Reis in het Eyewitness Museum samen met de Duitse parachutist August Segel langs oorlogsfronten in Europa.

Airborne Museum 'Hartenstein' - Oosterbeek

Airborne Museum ‘Hartenstein’  in Oosterbeek is hét museum over de Slag om Arnhem in september 1944. In het voormalige hoofdkwartier van de Britten komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen als die van de burgers die doodsangsten uitstonden. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience (900 m2) waant u zich midden in de strijd en ervaart u op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem.

Informatiecentrum Airborne at the Bridge - Arnhem

Aan de voet van de historische John Frostbrug, ook bekend als de ‘brug te ver’, bevindt zich het nieuwe informatiecentrum 'Airborne at the Bridge’. Het vertelt de persoonlijke verhalen van een Britse luitenant, een Duitse Hauptsturmführer en een Nederlandse kapitein die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

Informatiecentrum De Polen van Driel – Driel

Het Informatiecentrum De Polen van Driel in Driel belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade tijdens Operatie Market Garden. U komt hier meer te weten over het ontstaan van de brigade en de oneervolle behandeling na het mislukken van de operatie.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 – Groesbeek

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek vertelt het complete verhaal van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. In het museum ervaart u de oorlog, de bezettingstijd en de bevrijding van Nederland en Europa. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toont jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Eyewitness Museum – Beek (Zuid-Limburg)

De naam zegt het al: in dit museum staat u oog in oog met de Tweede Wereldoorlog. Het fictieve personage August Segel, een Duitse parachutist, neemt u mee langs de belangrijkste Europese fronten. Maar liefst 150 levensechte poppen in originele kostuums beelden hier verschillende scènes uit. Bijzonder: alle materialen zijn origineel. Ook ziet u hier topstukken die zelden aan het publiek worden getoond.

Meer informatie over oorlogsmusea in Gelderland en Limburg vindt u op www.liberationroute.com

Liberation Route

Ontdek deze historische herdenkingsroute in Nederland, die de belangrijkste mijlpalen tijdens het oprukken van de geallieerde legers met elkaar verbindt.

Lees meer
Bekijk deze video: Airborne Museum

Ontdek meer in de omgeving
Oorlogsmusea in Gelderland en Limburg

Gelderland

De grootste provincie van Nederland biedt vele fantastische activiteiten.

Lees meer

Limburg

Hier vindt u heuvels en grotten, wijnhellingen en cultuur, winkelplezier en gastronomische lekkernijen.

Lees meer